Udruženje inženjera Pula obilježilo 25. obljetnicu

0
Na skupštini udruge TEHNE
Na skupštini udruge TEHNE

U maloj dvorani HGK Županijske komora Pula, u četvrtak 12. rujna održana je redovna sjednica Skupštine TECHNE Udruženja inženjera Pula. Na početku je minutom šutnje odana počast nedavno preminulom profesoru Lucianu Kuharu, dugogodišnjem Uredniku lista Techne.
Ovom je sjednicom obilježena 25. godišnjica postojanja Udruženja inženjera, koje je osnovano od strane dvanaest inženjera elektrotehnike, tada zaposlenika Elektroistre. U svoje članstvo ova udruga građana prima svakoga, neovisno o struci, tko smatra da može dati svoj doprinos, a u svom izvješću o dvadeset i pet godišnjem radu.
Predsjednik udruženja Davor Mišković istaknuo je sljedeće:“Razlozi za osnivanje Udruženja u 90-tim godinama prošlog stoljeća bili su, nezadovoljstvo trenutnim stanjem u struci, želja za dokazivanjem na područjima izvan svakodnevnih radnih aktivnosti, smanjivanje dominacije Zagrebačkih saveza, instituta, fakulteta, dok su ciljevi bili valorizacija rada članova udruženja,  uspostavljanje veza između znanstvenika i stručnjaka iz oblasti djelovanja udruženja i gospodarstva Istre, suradnja sa sličnim udruženjima u zemlji i svijetu, održavanje seminara, konferencija, ljetnih škola, sa ciljem edukacije članstva, studenata i gospodarstvenika regije - suradnja sa Gospodarskom komorom Istre, učešće u projektima od utjecaja na razvoj Istre,  učešće u ekološkim projektima,  izdavačka djelatnost, iznalaženje fondova za stipendiranje studenata deficitarnih profila i poticanje razvoja i doprinos kvaliteti školstva.“
Udruženje je u svom radu ispunilo veliki dio ovih ciljeva, pa su tako izrađivane studije, idejna rješenja, vođeni razvojni projekti, data je inicijativa za vođenje energetskih podataka na nivou Županije, na temelju čega je kasnije nastala županijska agencija IRENA, te mnoge druge korisne inicijative. Pored svega ovoga, kao tri najznačajnije aktivnosti Mišković navodi sljedeće:  pokretanje inicijative, stvaranje uvjeta za rad, izrada nastavnih programa, ishodovanje potrebnih dokumenata u Ministarstvu, te početna organizacija Visoke tehničke škole – Politehnički studij, kasnije “pulska Politehnika”, zatim  izdavanje stručnog časopisa TECHNE te doprinos u osvješćivanju javnosti o važnosti elektromagnetskih polja, njihovih izvora i vrsta, te  mogućem utjecaju na zdravlje i načinu zaštite, što je vrlo uspješno provodio profesor Radenko Čuturilo.
Rad Udruženja u ovih 25 godina mogao bi se podijeliti u nekoliko faza, ali prvenstveno u razdoblje do i nakon osnivanja Politehnike, koja svojim razvojem u dobroj mjeri preuzima i raniju ulogu Udruženja. Posljednjih godina aktivnost se svodi na izdavanje časopisa TECHNE u zajedništvu sa Politehnikom. Odlukama današnje Skupštine Techne sa svojim radom nastavlja u novom prostoru, priprema novi broj časopisa, te sa novim mladim članovima proširuje svoje dosadašnje djelatnosti na opću korist lokalne i šire zajednice.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

RECEPCIONER/KA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK / ICA NA ROŠTILJU

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA