Službeni posjet Moskvi

Umag se sprema za prestižnu međunarodnu školu kinematografije

0
Vili Bassanese i Vladimir Malyshev
Vili Bassanese i Vladimir Malyshev

U okviru višegodišnjeg prijateljstva i suradnje između Grada Umaga i moskovskog VGIK-a (Sverusko državno sveučilište za kinematografiju S. A. Gerasimov), potpisom službenog Sporazuma između gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea i rektora sveučilišta, ujedno donedavnog zamjenika ministra kulture Ruske Federacije Vladimira Malysheva, započinju pripreme za event koji će Umag postaviti na kartu svjetskih destinacija kino umjetnosti  – ljetnu kino školu.

Delegacija Grada Umaga, na čelu s gradonačelnikom, službeno je boravila početkom rujna u Moskvi, na poziv gospodina rektora VGIK-a, te se  upoznala s bogatom poviješću Sveučilišta, koje ovog rujna slavi 100 godina postojanja i djelovanja. Riječ je o svjetski poznatom sveučilištu iz kojeg su ponikli čuveni redatelji Sergej Bondarčuk, Vladimir Menshov, Andrej Tarkovski i mnogi drugi slavni umjetnici sedme umjetnosti.

Umaška delegacija je obišla Sveučilište kojeg čine: Fakultet za režiju, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet za montažu te Fakulteti za animaciju, scenografiju multimediju, produkciju i ekonomiju. Predstavnici Grada Umaga upoznali su se s radom i izvanrednim suvremenim prostornim i tehničkim mogućnostima koje VGIK pruža svojim studentima.

Potrebno je reći da je Grad Umag suradnju s VGIK-om  započeo još prije desetak godina, kada su se u Umagu organizirale Večeri ruskog filma, no činjenica da se kroz godine prijateljstvo ojačalo je neupitna te nas stoga zaista veseli što smo uspjeli učiniti iskorak i dogovoriti veoma kvalitetnu suradnju - dolazak ove prestižne ljetne škole u naš grad.

Cilj međunarodne ljetne škole VGIK je stjecanje dodatnih znanja i usavršavanje u struci, razvijanje akademskih i kreativnih kontakata između studenata filmskih škola iz različitih zemalja te razmjena znanja i iskustava iz područja filmskog obrazovanja. U okviru ljetne škole, studenti kinematografije, animacije i multimedije te računalne grafike iz cijeloga svijeta, pohađat će majstorske tečajeve europskih i ruskih filmskih eksperata, istražit će područje snimanja te uz stručno vođenje proći različite faze filmske produkcuje. Rezultat njihovog rada bit će dokumentarni filmovi koje će prikazati na samom završetku masterclassa te pokloniti Gradu Umagu, kao trajno zabilježen trenutak dokumentarne građe za buduće generacije.

U okviru službenog posjeta, osim posjeta Moskvi, gradonačelnik Grada Umaga susreo se i s kolegom iz Domodedova, gradonačelnikom Aleksandrom Dvojnihom. Ugodan službeni susret zasigurno će biti dobra podloga za buduću suradnju i prijateljstvo dvaju gradova, za početak na planu kulture i obrazovanja. Prilikom posjete Domodedovu (Moskovska oblast), gradonačelnik Umaga, u pratnji svog ruskog kolege, posjetio je novootvorenu osnovnu školu koju pohađa cca 700 učenika te sportski centar s bazenima, klizalištem i popratnim sadržajima.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MONTAŽER/KA SUSTAVA TEHNIČKE ZAŠTITE

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRAVAR/ICA

Do: 28.09.2020.

ZAJCI, ISTARSKA ŽUPANIJA

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA