Sanijela Bužimkić Uzelac iz Pule:

'Djecu smo razgovorom pripremali za prvi susret sa školom'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Kći Sanijele Bužimkić Uzelac (45) iz Pule ove godine krenula je u drugi razred OŠ Vidikovac u Puli. Kako je prošle godine izgledao njen prvi susret sa školom, opisala je za 24sata.  

- Ona je još zadnju godinu boravka u vrtiću pokazala veliki interes i želju da krene u školu, u tu novu avanturu. Znala je već sva slova te je zapravo supruga i mene stalno pitala kad će i ona ići u školu jer je već velika. Naravno da smo prije polaska u školu vodili s njom razgovor kako će biti, želeći joj time pomoći da se što sigurnije osjeća u novoj sredini - ispričala nam je Sanijela.

Kaže da je već istu situaciju prošla prije nekoliko godina sa starijom kćeri pa joj je ovaj put bilo lakše. Od prvog dana odlično se uklopila, a tu je veliku ulogu odigrala i njezina razrednica.

- Jako smo zadovoljni s razrednicom naše školarke jer je otvorena za svaki razgovor, u bilo koje doba. Ako imamo bilo kakve nedoumice, odmah joj se javimo i riješimo situaciju. U prvom razredu smo kćerkici malo pomagali oko ponavljanja gradiva, ali ne previše, jer je većinu ipak odradila u produljenom boravku. Svima bih preporučila upravo produljeni boravak, bez obzira na to imaju li mogućnost čuvanja djeteta ili ne. Razlog je taj što sam po svojoj kćeri vidjela da u boravku bolje funkcionira, stječe radne navike oko redovitog pisanja zadaće i ondje se riješe eventualne nejasnoće pojedinoga gradiva koje su odrađivali na školskom satu - podijelila je svoja iskustva.

Sanijela smatra kako je u prvom razredu program opsežan i puno se radi.

- Možda bih ja više to koncipirala kroz nekakve igre, a ne kroz ‘bubanje’ i kroz rečenicu ‘to tako mora biti’. Smatram da je svako dijete individua te svako dijete ima svoj tempo rada i učenja, koje treba poštovati. Neko dijete je, primjerice, bolje u matematici, a neko u hrvatskom jeziku ili pak glazbenom. Takve talente treba poticati i razvijati - ističe Sanijela.

S obzirom na to da je njezina kći krenula u drugi razred po starom programu, nije joj previše jasno što donosi nova reforma.

Maštoviti program

- Ne znam što reforma konkretno donosi u ovom trenutku, ali razrednica moje kćeri od prvog dana nastavni program prilagođava djeci kroz zanimljive, maštovite i primjerene igre, što je moja kći odlično prihvatila i tako je puno lakše. Upravo zato voli školu i voli učiti pa to ne smatra kao nešto teško - kaže Sanijela.

Dodaje da djecu treba pustiti da sami dođu do rješenja zadataka, da pokušaju, a tek ako im doista nije jasno, potraže pomoć roditelja.

- U produljenom boravku se i pišu zadaće, a ja ih kod kuće pregledam. Tako vidim što je radila, a možda i gdje je nesigurna, pa to zajedno ponovimo. Međutim, to je svega pola sata dnevno - rekla je za 24sata Sanijela.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa