Svečano otvorena obnovljena Osnovna škola u Raši

0
Fabrizio Radin i prvaši režu svečanu vrpcu
Fabrizio Radin i prvaši režu svečanu vrpcu

Prvašima Osnovne škole Ivana Batelića Raša prvi dan škole bio je osobito svečan: sa zamjenikom istarskog župana Fabrizia Radina prerezali su vrpcu i svečano otvorili energetski obnovljenu i adaptiranu školsku zgradu.

Na svečanom otvaranju bila je prisutna i raška načelnica Glorija Paliska, njena zamjenica Tina Damjanić, predsjednik raškog Općinskog vijeća Željko Zahtila, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu IŽ Patricija Percan, viša savjetnica za kapitalnu izgradnju Vesna Sagaj i viša stručna suradnica za upravljanje investicijama Nataša Grgorinić, ravnatelj SŠ Mate Blažina Labin Čedomir Ružić, ravnatelji osnovnih škola Labinštine, dugogodišnji bivši direktor škole Stanko Horvat, umirovljeni zaposlenici škole, članovi Školskog odbora i Vijeća roditelja, sponzori i vanjski suradnici, građani i bivši učenici škole iz ostalih krajeva Istre.

Greis Franković, ravnateljica škole, podsjetila je ukratko na povijest škole: sagrađena je kada i cijela Raša, 1938. godine i dobila je naziv „Scuola elementare Guglielmo Marconi“. Od školske godine 1945./1946. nosi sadašnji naziv. Školu čini deset učionica, pet u prizemlju i pet na prvom katu, vanjski park i dvorište. Na najvišoj etaži kompleksa škole nalazili su se stanovi za zaposlenike, koji su ovom adaptacijom prostora pretvoreni u novu informatičku učionicu, novi ured logopeda, arhivu, multimedijalnu prostoriju te školsku knjižnicu. Jedna učionica u prizemlju prenamijenjena je u novu školsku kuhinju i blagovaonu.

„U ovih osamdeset godina grad je prolazio kroz promjene, u školi su se izmjenjivale generacije učenika i učitelja, polako su se gasile brojne područne škole: Brgod, Barbići, Trgetari, Sveti Lovreč i nedavno Koromačno. Danas škola broji 33 djelatnika, 87 učenika i imamo samo dva učenika putnika, iz Štalija i Mosta Raše. Škola je danas zasjala  u punom sjaju, estetskom  i funkcionalnom. Za sve nas ovo jako puno znači. Izuzetno smo ponosni što smo već dotrajalu školsku zgradu uspjeli ovako kvalitetno obnoviti. Učenici i djelatnici Škole će zahvaljujući sredstvima Istarske županije, Općine Raša, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU od ove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima, čime su ispunjeni ciljevi ovog projekta. Obnova nas je dodatno motivirala i potaknula da  nastavimo put ka podizanju kvalitete.  A sve kako bi učenici i nastavnici radili u uvjetima primjerenim 21. stoljeću i kako bi ostvarivali još veće uspjehe i rezultate“, kazala je Franković.

Obraćajući se učenicima, roditeljima, nastavnicima i ravnateljici, načelnica Paliska istaknula je da je Općina ponosna na sve uspjehe koje ostvaruju na raznim natjecanjima na kojima sudjeluju.

„Svaki vaš uspjeh je i naš uspjeh. Znamo da iza svakog uspjeha stoji iznimno puno truda, da stoje roditelji koji vas podržavaju i da stoje nastavnici koji vam prenose znanje. To nam je bio dodatni motiv kada smo prije pet godina započeli rješavali imovinsko pravne odnose, znajući da je to preduvjet za bilo kakvu obnovu. Projekt obnove je bio velik i zahtjevan, čekali smo ga čak 80  godina. U obnovu škole smo iz proračuna Općine uložili gotovo 800 tisuća kuna. Danas, pet godina kasnije smješkamo se zadovoljno i sa zahvalnošću gledamo prema Istarskoj županiji i prema svima uključenima u proces obnove, od projektanta, stručnih službi do vas nastavnika i ravnateljice. Zahvaljujemo vam od srca!“, poručila je načelnica. 

„Ulaganjem u zgradu doprinijelo se boljim uvjetima obrazovanja, a još kada se za tako sveobuhvatnu obnovu prikupe bespovratna sredstva EU, onda nitko nije sretniji od nas. Istarska županija uložila je značajna sredstva u projekt, no na taj smo način vratili sredstva koja ste nam vi dali i uložili u vaš društveni standard“, kazao je Radin i na kraju učenicima i djelatnicima škole poželio puno uspjeha uz rudarsko „Sretno!“. Svečanost je okončana koncertom Mie Dimšić. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa