Samozatajni francuski stolar u Hrvatskoj izrađuje male kuće

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

"Sve što vam treba smjestilo se na 16,3 kvadrata - i ugodna kuhinja, toalet s tuš-kabinom, soba, ormari i blagovaonica. Udobna je to kuća koju možete povesti sa sobom. Više ne trebate ovisiti o lokaciji, mjestu, gradu. Sada dom ide za vama kamo god pošli, prati zapravo potrebe modernih nomada. Sve su to čari male ekološke pokretne kućice koju je u Istri, u mjestu Marčana kraj Pule, izradio samozatajni francuski tesar Damien Daillé koji je u maloj stolarskoj radionici i pilani izradio takozvanu tiny kućicu", piše Barbara Ban za Jutarnji.

"'U Francuskoj sam radio kao tesar i životni me put doveo u Hrvatsku pa sam ostao tu. Ondje sam se bavio izradom, kako vi u Hrvatskoj kažete, montažnih kućica, iako to nisu montažne kuće kakve se ovdje percipiraju. Većinom su to drvene kuće koje su u Francuskoj vrlo popularne, a ja sam radio ponajprije drvene krovne konstrukcije', ističe tesar. Kaže da su sićušne pokretne kućice u zapadnoj Europi jako popularne, zato je on odlučio napraviti jednu u Hrvatskoj koju će ponuditi tržištu i dalje od toga razvijati biznis jer su mu rad s drvom i njegova obrada u krvi", piše Jutarnji.

"'To mi je prvi ovakav projekt i želja mi je bila napraviti nešto drukčije. Sljedeći ću vikend organizirati dane otvorenih vrata, gdje će svi moći vidjeti kako ta kućica izgleda, a onda kreće njezina prodaja. Bit će to i mjesto susreta s drugima koji žele nešto slično, a i raspravljat ćemo o ekološkoj gradnji ovakvih kućica. A ova koju sam napravio kao pokazni primjer idealna je za dvoje ljudi. Može se koristiti za stanovanje, ali i za turizam, s obzirom na to da trend neobičnog smještaja sve više dobiva na važnosti. Vjerujem da će se naći kupac u Hrvatskoj jer je trend stanovanja u takvim kućama sve veći, s obzirom na to da su zemljišta sve skuplja, a sve više ljudi ne traži velike kuće. Ona pruža slobodu, može biti u prirodi i jeftina je, a ima svu infrastrukturu. Kućica je naravno na kotačima, što vlasnicima omogućava mobilnost. To je i neki prvi korak u rješavanju stambenog pitanja', rekao je Damien koji dolazi iz francuskog mjesta Paua na sjeveru francuskih Pireneja te ima oko 80.000 stanovnika.", piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA