Mališani dobili novu tetu: Ima četiri noge i zove se Fancy!

0
Fancy na radnom mjestu
Fancy na radnom mjestu

Porečki Dječji vrtić 101 dalmatinac od rujna 2018. provodi projekt Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt predviđa provođenje smjenskog programa rada i produljenog boravka djece u dječjem vrtiću, kraći sportski program za djecu predškolske dobi, Montessori program, program rane stimulacije osjetila-senzorna integracija te kao tek drugi vrtić u Hrvatskoj i program terapijskog psa.

Tako je DV 101 dalmatinac ove godine postao bogatiji za još jednog člana. Fancy, crna dvoipogodišnja labradorica, školovala se u zagrebačkom Centru za rehabilitaciju Silver. 

- Sudjelovanje terapijskog psa upotpunjava rad s djecom s teškoćama u razvoju, ali i rad sa svom ostalom djecom kojoj treba mali poticaj ili pomoć „tete“ na četiri šape, rekla je direktorica vrtića Jasna Nujić, napomenuvši kako uključivanje terapijskog psa u svakodnevni život i postojeće rehabilitacije/terapije djeluje se na različite aspekte razvoja pojedinca – njihov senzomotorički, sociokognitivni, komunikacijski te emotivni razvoj.

Kako će i Porečani imati prilike susresti se s njom, iz vrtića naglašavaju koliko je važno znati kako se ponašati prilikom susreta s psom pomagačem – bio on terapijski, rehabilitacijski ili pas vodič. Evo što ćete učiniti ako na cesti ugledate ovog "super psa" s posebnom oznakom!

1. Ne osuđuj
2. Prilazite osobi, nikada psu
3. Nikada ne dodirujte psa pomagača bez prethodnog upita i dozvole korisnika
4. Svog psa držite podalje od psa pomagača
5. Nikada, baš nikada ne nudite hranu psu pomagaču
6. Čak i kada spava kraj svog korisnika, pas pomagač je u radu, ne diraj!
7. Obavijestite korisnika ako vam pas pomagač prilazi
8. Pas pomagač bez nadzora je znak da njegov korisnik treba pomoć

Važno je napomenuti da svi psi pomagači imaju dozvolu ulaska u sve prostore javne namjene(kao što su pošta, trgovine i državne institucije) po Zakonu o korištenju psa pomagača NN 39/19. Projekt se u vrtiću nastavlja i idućih 18 mjeseci, tijekom kojih će djeci i roditeljima na raspolaganju biti programi i niz socijalnih usluga koje doprinose usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa