neočekivani podaci

Što mislite, koliko azilanata ima prebivalište u Istri?

0
U Svetoj Nedelji kraj Zagreba azilanti rade u skladištu; Fatemeh iz Afganistana (foto: Igor Soban/PIXSELL)
U Svetoj Nedelji kraj Zagreba azilanti rade u skladištu; Fatemeh iz Afganistana (foto: Igor Soban/PIXSELL)

Hrvatska je od 2015. odobrila međunarodnu zaštitu za 696 ljudi, najviše porijeklom iz Sirije, Iraka i Afganistana. Prema podacima MUP-a, azil je odobren za njih 620, dok je za 76 osoba odobrena supsidijarna zaštita, piše Večernji.

Istraživanje “Izazovi integracije izbjeglica u hrvatsko društvo: stavovi građana i pripremljenost lokalnih zajednica” koje su radili stručnjaci u izdanju Vlade RH i Vladina Ureda za manjine pokazalo je da najnižu podršku pravima azilanata, najviša očekivanja negativnih promjena i najmanju spremnost za pomoć pokazuju građani u dalmatinskoj regiji, pa u istočnoj Hrvatskoj, a pozitivnije stavove imaju Istarska i Primorsko-goranska županija te središnja Hrvatska, piše Večernji.

Zato čudi što u Istarskoj županiji prebivalište ima samo 11 azilanata, u Primorsko-goranskoj tek 4, dok u Sisačko-moslavačkoj županiji prebiva 87 azilanata, u Zadarskoj 43, u Brodsko-posavskoj 42 osobe, Zagrebačkoj 34, Splitsko-dalmatinskoj 7, Varaždinskoj 6 i Dubrovačko-neretvanskoj 1. Međimurska županija ima pak 0 azilanta. Politologu prof. dr. Anđelku Milardoviću očekivano je što u Zagrebu najviše azilanata ima prebivalište, ali neke druge stvari nisu, javlja Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa