Priopćenje povodom prosvjeda sindikata u zdravstvu

0

SIKD je našem portalu uputio priopćenje povodom akcije zdravstvenih sindikata 5 do 12 koja će se 6. rujna provesti u Puli. Prenosimo ga u nastavku:

"Tužno je i neshvatljivo da se Vlada RH poigrava sa zdravstvom i prosvjetom koji su najbitniji stupovi sustava na kojem počiva svako društvo. Ponašanje Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića kada su u pitanju zahtjevi zdravstvenih radnika, ali i prosvjetnih, krajnje je neprimjereno. Jadna je  država koja nema sluha za zdravstvo i obrazovanje. Takva država i društvo sigurno nema perspektive!  

Ovo što se sada dešava u zdravstvu, da je ministar zdravstva Kujundžić najprije parafirao dogovor sa sindikatima o povećanju plaće, odnosno o izmjenama Kolektivnog ugovora, a Vlada kasnije povukla taj isti dogovor,  nije ništa drugo nego napad na zdravstvo, odnosno na najsiromašnije slojeve društva. U konačnici posljedice ovakve nebrige o zdravstvenim djelatnicima u pravilu osjećaju samo najsiromašniji slojevi društva: radnici i umirovljenici. Političari i bogati se ionako liječe izvan RH čime jasno pokazuju u kakvom je stanju zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Kad je pak riječ o ljudima koji u tom sustavu rade  u SIKD-u  tvrdimo da, uz vrhunsko medicinsko osoblje ( što nisu samo medicinske sestre i liječnici), najbolje ocjene zaslužuje i svo drugo osoblje zdravstvenog sustava usprkos vrlo teškim uvjetima rada. Ti su radnici profesionalni, radišni i požrtvovni.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije podržavamo legitimne aktivnosti reprezentativnih sindikata u zdravstvu za poboljšanje materijalnih prava i uvjeta rada u zdravstvu u cjelini. Sindikatima koji vode pregovore s Vladom, također poručujemo  da prilikom pregovora s Vladom RH vode brigu o svim radnicima u zdravstvenom sustavu, ne samo o medicinskom osoblju, tim više što je osnovna plaća pomoćnog tehničkog osoblja početnika ispod minimalne plaće RH. Okupljanju pod nazivom „5 do 12“ koje će se 6. rujna održati u dvorištu Mornaričke bolnice u Puli pridružiti će se i članstvo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije iz Opće bolnice Pula.", navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednica Marina Cvitić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa