po izboru plave kamenice

Izbor nije bio lak: Ovo je šest najboljih restorana u Rovinju!

0
Foto: Plava kamenica
Foto: Plava kamenica

"Rovinj je jedna od najvažnijih hrvatskih restoranskih destinacija, već i zato što je Rovinj jedna od najuspješnijih hrvatskih turističkih destinacija, koja već u kolovozu redovito bilježi više od tri milijuna noćenja. Sve te ljude treba nahraniti; budući da u Rovinju dominiraju luksuzni hoteli viših cijena, rovinjski gosti očekuju i više restoranske standarde. Rovinjski se restorani načelno dijele na konobe i tratorije, te na restorane u hotelima, pri čemu samo novi Grand Park ima i fine dining restoran, steakhouse i riblji restoran, pa tipični hotelski restoran i još slastičarnicu. Monte je, naravno, žanr za sebe, kao i još dva ili tri lokala koja se razlikuju od klasičnih konoba u Starom gradu ili na Rivi", piše Plava kamenica.

"U brojčano golemoj konkurenciji, izdvojili smo šest restorana koji su sigurno vrijedni pozornosti", piše portal Plava kamenica i nastavlja: "Ni mi ni naši suradnici nismo još isprobali Uliku kraj šarmantnog malog hotela Melegran, kao ni Tipico u Grisiji, pa zato ta dva restorana, koja na prvi pogled ostavljaju dobar dojam, nisu mogla ući u konkurenciju za ovu listu. Velike konobe Kantinon na rivi, koju smo svojedobno jako voljeli, nema zato što je u posljednje dvije godine kompromitirala kvalitetu kuhanja." Evo koje su restorane izdvojili na tom portalu.

1. Cap Aureo, Hotel Grand Park

Cap Aureo chefa Jeffreya Velle autentična je moderna visoka kuhinja, s menijem koji se može protegnuti na devetnaest sljedova, i s mnogo izvrsnih jela od povrća. Tehnike su besprijekorne, a okusi i prezentacije uzbudljivi. Prilikom našeg posjeta krajem lipnja, vinska karta bila je tek prosječna, ali rekli su nam da ubrzano rade na novoj.

1. Monte

Do prekjučerašnjeg posjeta Monteu bili smo uvjereni da je Cap Aureo uvjerljivo najbolji rovinjski restoran. Sad više nismo sigurni, pa na ovoj listi Monte i Cap Aureo dijele prvo mjesto. Chef Danijel Đekić svojim je novim jelima napravio zaista veliki iskorak od klasičnog fine dininga prema modernoj visokoj kuhinji. Monte, prvi hrvatski restoran s Michelinom zvjezdicom, nastavlja se mijenjati, što zaista zaslužuje pohvale.

3. Viking, Limski kanal

Viking, smješten kraj velikog uzgajališta kamenica u bukoličkom zelenilu Limskog fjorda, prodaje toliko dobru robu da ga valja uvrstiti i među vodeće restorane u Istri. Jučer su njegovu vitrinu zauzimali golemi kovači, oveći brancini, još veća grdobina i živi škampi od dvadesetak centimetara. U Vikingu su, kažu, ove godine imali toliki rast broja gostiju, da su za sezonu morali zaposliti šest dodatnih konobara i kuhara.

4. Barba Danilo

Barba Danilo, smješten u autokampu Ulika na izlazu iz Rovinja, omiljeni je restoran Istarskih vinara. Ivica Matošević još nam je prije nekoliko godina govorio sve najljepše o ovoj modernističkoj konobi s malim menijem, na kojem dominiraju tune, palamide, školjke i glavonošci, i koja se ponosi izborom odležanih istarskih bijelih vina (Ottocento, Clemente, Grimalda). Barba Danilo je otvoren samo za večeru

5. Rio

Rio je uvjerljivo najatraktivniji lokal na rovinjskoj rivi. Ovaj mali restorančić s najsimpatičnijim konobarom u Istri, priprema vrlo dobru jednostavnu hranu poput tartara od tune, kamenica, pokojeg rižota i tjestenine, a katkad se u Riu nađe i cijela vrhunska svježa riba.

6. Giannino

Giannino je stara rovinjska restoranska institucija, koju smo prvi put posjetili negdje 1986. godine kad nas je impresionirao jastog na tjestenini, kojeg, eto, do danas pamtimo. Giannino u svojim boljim trenucima može biti prvorazredni riblji restoran, piše Plava kamenica.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa