projekt WiFi4EU

Pula među prvima proširila besplatni gradski internet

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Grad Pula među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji je opremio i instalirao nove pristupne točke za bežični gradski internet kojeg financira Europska unija. Naime, Europska komisija u prosincu prošle godine u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“ za postavljanje najsuvremenijih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wi-fi hotspot) među 13 tisuća prijava iz svih zemalja članica, upravo je Grad Pula ušao među europske gradove i općine koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura dok je ukupna vrijednost programa čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine

Dobivena bespovratna sredstva utrošena su za omogućavanje pristupa širokopojasnom internetu na lokacijama postojeće mreže besplatnog gradskog interneta kojeg Pula već godina ima, a obuhvaća najfrekventnija mjesta u gradu. Konkretno, oprema je postavljena u Titovom parku, parku kralja Petra Krešimira, na Trgu Forum te na Giardinima odnosno Portarati.

Uz zamjenu postojeće mreže novom, bržom i kvalitetnijom mrežom, instalirana je oprema i na novim lokacijama čime je proširena mreža pokrivenost besplatnog gradskog interneta. Tako se svi građani i brojni turisti od danas mogu besplatno spojiti na internet na šetnici ispred Carinskog gata prema Veslačkom klubu te na novoizgrađenom dijelu Rive, od početka ulice Castropola kod Gradske knjižnice prema Prolazu sv. Teodora, potom na Danteovom trgu i u unutrašnjem dvorištu Rojca, a uskoro i ispred Arene.

„Uvijek pratimo trendove i činjenica je da danas imamo sve veći broj mobilnih uređaja koji se spajaju na internet i općenito je život bez interneta danas gotovo pa nezamisliv. Prije nekoliko godina krenuli smo s uvođenjem interneta na svega nekoliko punktova u gradu, a danas imamo jednu široku mrežu koja omogućava siguran, stabilan i besplatnu internet vezu. Zato smo osim u gradu, besplatan internet za sve korisnike uveli i u autobuse javnog prijevoza i u sportskim objektima kojima upravlja naše društvo Pulasport. Drago mi je da je Europska komisija među tisućama gradova i općine iz cijele Europe, među prvim gradovima odabrala upravo Pulu i mislim da su sredstva dobro utrošena. Tu ne stajemo, već i dalje radimo i nastavljamo razvijati mrežu i pokrivenost sustava besplatnog interneta“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Postavljena oprema zadovoljava uvjete koje je postavila Europska unija u projektu WiFi4EU. Kako bi se osiguralo visokokvalitetno korisničko iskustvo, na svaku od pristupnih točaka se istovremeno može prijaviti najmanje 50 krajnjih korisnika bez pada kvalitete usluge, a brzina linkova je minimalno 50 Mbit/s.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa