Evo kako je bilo na art festivalu u drvorištu fažanske Kasarne (foto)

0
Proglašenje pobjednika
Proglašenje pobjednika

U dvorištu Prostora urbane kulture u Fažani 24. kolovoza održano je prvo izdanje Nono Art Fiere. Nono Art Fiera je jednodnevni festival ove je godine svoje prvo izdanje a održao se u Fažani, točnije u dvorištu fažanske Kasarne. Ideja festivala nastala je iz potrebe za događajem koji povezuje i podržava lokalne autore, pruža im mogućnost prezentiranja i dobivanja javnog priznanja. Osim što nastoji potaknuti razvoj scene koja podržava domaću umjetničku produkciju, ovaj je događaj osmišljen kako bi obogatio i kulturnu ponudu lokalne zajednice.

Na festivalu su se predstavili deset finalista odabranih putem prethodno raspisanog natječaja, a koje je ocijenjivao stručni žiri u sastavu: Mladen Lucić, Oleg Morović, Oleg Šuran. Odabrani finalisti su Jana Prević Finderle, Sanja Simeunović Bajec, Božidar Sekulić, Vedran Šilipetar, Lucija Mitar, Elena Apostolovski, Nataša Bezić, Maria Čurčić, Marko Vojnić i Iva Milaković. Osim spomenutih finalista, na izložbi su predstavljeni i gostujući autori Denis Sardoz, Andi Pekica, Oleg Šuran, Oleg Morović, Isidora Todorić, Zoe Miloš, Leon Zuodar te Stefan Schwinghammer.

Proglašenje pobjednika održalo se u 21 sat kada je Oleg Morović, organizator manifestacije, pozdravio sve prisutne i zahvalio svim članovima udruge, suradnicima i suradnicama koji su pomogli u realizaciji programa, Turističkoj zajednici Fažane za financijsku podršku te je u konačnici pobjednici predao glavnu nagradu. Otkupnu nagradu u iznosu od 2.000kn dobila je Elena Apostolovski za rad Koji sam sebe oblikuje II. Elena Apostolovski (1994., Pula) studentica je pete (diplomske) godine kiparstva pod mentorstvom doc.art Hrvoja Urumovića pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Radi kao voditeljica Galerije Studentskog Kulturnog Centra Sveučilišta u Rijeci. Pobjednički rad Koji sam sebe oblikuje II. izveden u terracotti dolazi iz njenog ciklusa Samoizgradnje a na izložbi bili su izloženi još dva rada iz istog ciklusa, U nastojanju i Kako si danas. Za svoje radove autorica kaže:

„Ciklus Samoizgradnje razvija se kroz dvije godine i nadovezuje se na praksu istraživanja ljudskog tijela i života te pitanja ljudskosti, što je rezultiralo izradom većeg broja skulptura od terracotte manjeg i srednjeg formata. Samoizgradnje su organičke forme koje proizlaze 'same iz sebe' i međusobno se nadovezuju u procesu eksperimentiranja sa formom u mediju keramike. One su konstruirani objekti, promatrajući metodologiju rada isto kao i razvoj ideja. To su ujedno likovi iz mašte koji nastaju iz znatiželje. Svaka skulptura ima posebnu temu i likovnu problematiku kojim se bavi. Priloženi su radovi Koji sam sebe oblikuje II., prikaz lika koji vježba - čin oblikovanja vlastitog tijela, U nastojanju, koji bilježi pokret na mjestu tj. frustraciju kao pokretačicu promjene te  Kako si danas koji se poistovjećuje sa svakodnevnim osjećajima i miri se sa njima. Ciklus Samoizgradnje je proces osobne nadogradnje.“

Uz otkupnu nagradu dodijeljena je i posebna nagrada za rad Bandiera Rossa autora Marka Vojnića. U ovom slučaju autor je nagrađen samostalnom izložbom radova u Kasarni za koju će javnost biti naknadno obavještena od strane organizatora. Marko Vojnić (1980., Pula), školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2007. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, S.A.D.u, te samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Južnoj Korei, Kanadi, Italiji i S.A.D.u. Član je HDLU-a, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, zadruge Praksa i udruge Bukanojz.

Postav izložbe bio je situiran na otvorenom javnom prostoru u dvorištu Kasarne, gdje se održao i popratni festivalski program. Od tipične fažanske gastro ponude (sardele) koju je pripremao lokalni kulinarski majstor Tibor Marko Jakulić, do dnevnog i večernjeg glazbenog programa za kojeg su bili su zaduženi mladi glazbenici DJ Kool S, Rinoma, Baby Yogurt, Fresh New Guy i Minolta.

Festival se održao u ugodnoj i opuštenoj atmosferi te je bio iznimno posjećen i odlično prihvaćen od strane nasmiješene i rasplesane publike kojeg su sačinjavali i stari i mladi, lokalna publika ali i gosti iz raznih dijelova Istre i Hrvatske. Organizaciju programa financijski je podržala TZ Fažana kroz program Kulturno ljeto. (Foto: Tedi Korodi)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa