Dođite na svečano otvorenje sezone lova na tartufe!

0

Udruga tartufara “Istra” iz Motovuna će 1. rujna u Motovunskoj šumi simbolično obilježiti otvaranje sezone lova na bijeli tartuf - Tuber Magnatum Pico, najskuplju podzemnu gljivu na svijetu. Istarski tartufari, okupljeni u Udrugu tartufara “Istra” koja od ove godine ima sjedište u gradu Velog Jože, se snažno i angažirano bore za zaštitu staništa tartufa i zaštitu stoljetne tradicije tartufarenja u Istri. Prošle godine je po prvi puta, prema novom Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, sezona lova na bijeli tartuf započela 1. rujna, umjesto 15. rujna, kao što je bio slučaj do tada, što je još jedan od uspjeha udruge, koja se zalagala da sezona započne petnaest dana ranije. Cilj ovog događaja je simbolično obilježiti prvi dan lova na tartufe, ali jednako tako i apelirati prvenstveno na tartufare da daju svoj doprinos u zaštiti staništa tartufa, jer su u udruzi svjesni kako je ovakav ekosustav iznimno osjetljiv i kako je vrlo lako narušiti njegovu ravnotežu.

Udruga je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Motovun pozvala sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na događanje na kojemu će imati priliku s lovcima na bijele tartufe i njihovim psima provesti nekoliko sati u Motovunskoj šumi, doživjeti lov na bijele tartufe, a nakon lova na bijeli tartuf svi sudionici pozvani su na besplatnu degustaciju tartufa u restoran Conviva u Motovunu (Cotić), gdje će se za pripremu koristiti tartufi koji su pronađeni upravo u lovu na kojem su sudjelovali. Okupljanje i zdravica predviđeni su u 8.00 sati, ulazak u Motovunsku šumu u 8.30 sati. Mjesto okupljanja je ispod sela Ipši (raskrsnica Gradinje - Livade)  kod tabele s oznakom posebnog rezervata prirode. Lov će trajati do 10.30 sati kada će se svi sudionici uputiti prema Motovunu na degustaciju koja će započeti u 11.30 sati.

Lov na tartufe (engl. truffle hunting) je sve popularniji turistički proizvod koji u ovom dijelu istarskog poluotoka u značajnoj mjeri angažira smještajne, ugostiteljske i prerađivačke kapacitete, a kroz specijalizirane manifestacije poput Festivala terana i tartufa, koji se u Motovunu održava 19. listopada, izravno doprinosi popularizaciji konzumacije tartufa, a sama manifestacija postaje ciljani motiv dolaska i utječe na još bolje turističke rezultate u posezoni. Budući da je broj sudionika ograničen, mole se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na otvaranju sezone lova na bijeli tartuf jave najkasnije do 29. kolovoza na e-mail: udruga.tartufara@gmail.com.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa