Oni koji su vinograde očuvali od zaraza očekuju dobru berbu

0
Korado Živolić, Redento Kiršić i Goran Baćac
Korado Živolić, Redento Kiršić i Goran Baćac

Nakon Velike Gospe grožđe ubrzano zrije i vinogradari počinju prognozirati ovogodišnju berbu. Kakvo grožđe i vino možemo očekivati upitali smo trojicu od njih: Korada Živolića iz Labina, Redenta Kiršića iz Nedešćine i Gorana Baćca iz Kukurini.  

„Očekujemo dobru berbu jer bilo je kiše kada je trebalo. Bilo bi idealno da padne još kakvih dvadeset do trideset litara po četvornom metru i da onda po sunčanom vremenu grožđe dozri. Prinosi će biti nešto manji nego lanjski, a kvaliteta ista. Čujem od kolega da imaju problema s pepelnicom, mi smo to uspjeli izbjeći. Berbu malvazije planiramo između 10. i 15. rujna, a crno grožđa tjedan dana kasnije“, rekao nam je Živolić.     

„Čujem da ljudi imaju problema s peronosporom i da neki zbog toga neće ni brati ove godine. Ja, na sreću, nemam taj problem. Grožđe je za sada vrhunsko i samo se nadam da neće biti nekog „bombardiranja“ odozgo. Berbu planiram za kraj devetog mjeseca, a možda bude i kasnije. Zbog kiša u petom mjesecu grožđe kasni osam do deset dana. Ako potraje lijepo vrijeme, to bi se moglo smanjiti  na četiri do pet dana“, kaže Kiršić.

„Ova je godina bila vinogradski zahtjevna jer na terenu ima peronospore, pepelnice i drugih bolesti, pa je trebalo je grožđe maziti i paziti. Mi smo svoje sačuvali i sada je samo na dragom Bogu da nas sačuva od tuče. Očekujemo prinose i kvalitetu na lanjskoj razini. Lani smo muškat brali već 28. kolovoza, ove godine ćemo tjedan kasnije jer je zbog kišnog petog mjeseca cvatnja kasnila. Malvaziju planiramo brati oko 10. rujna, crno grožđe oko 20. rujna“, odgovorio nam je Baćac. (Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa