OMBRETTA BELIĆ ILIJAŠIĆ:

'HDZ me iz drugog pokušaja ipak uspio smijeniti'

1
Ombretta Belić Ilijašić (Foto Festival)
Ombretta Belić Ilijašić (Foto Festival)

U velikom intervjuu za Glas Istre nekadašnji predsjednik istarske gospodarske komore i istaknuti istarski HDZ-ovac Šime Vidulin, prisjetio se, među ostalim, i kako je početkom 90-ih godina spašavao direktore istarskih hotelskih poduzeća od političkih smjena.     

„Bio je sastanak i u Poreču, gdje se htjelo smjenjivati direktore u turizmu. Među njima i Franca Palmu, jednog od najboljih direktora, inače iz porečke Rivijere. Došli su ljudi iz vrha HDZ-a, bio je tu Jure Radić, Franjo Gregurić… Nisam izdržao i rekao sam im: pa što ćemo Palmu smjenjivati samo zato što je Talijan, a najbolji je direktor u turizmu. Uspio sam ga zaštititi. Isto kao i Ombrettu Ilijašić iz Rapca, koja je poslije bila stečajna upraviteljica. I nju su na silu htjeli smijeniti…“, rekao je Vidulin za Glas Istre. 

U razgovoru za naš portal dugogodišnja direktorica HP Rabac potvrdila je Vidulinove riječi, uz napomenu da ju je HDZ ipak uspio smijeniti iz drugog pokušaja. „Da sam ušla u HDZ i dalje bih bila direktorica“, rekla nam je.

Tadašnje hotelsko poduzeće Rabac promjenu političkog sustava dočekalo je s pok. Verđiniom Vozilom na mjestu direktora, koji je tu dužnost obavljao do umirovljenja 1992. godine.

Vozilu je nakratko zamijenio dr. Pio Mirković, da bi pred sezonu 1993. godine na mjesto direktora društva imenovana Ombretta Belić Ilijašić, najprije kao v.d. a potvrđena je na sjednici tadašnjeg Upravnog odbora 16. kolovoza 1993. godine.

Na istoj je sjednici Upravnog odbora imenovana i šesteročlana komisija za provođenje programa pretvorbe poduzeća Rabac, p.o. Rabac, na čijem je čelu Ombretta bila u ulozi predsjednika.

„Rješenje o pretvorbi Hrvatskog fonda za privatizaciju došlo je u vrijeme kad su sve snage bile usmjerene na odrađivanje sezone. Bilo je to prvo rješenje koje je dostavljeno nekom hotelskom poduzeću na području naše županije. Osnivačka skupština novoosnovanog dioničkog društva, kojom je predsjedavala Ombretta Belić Ilijašić, održana je u ožujku 1994. godine. U veljači je osnovan klub malih dioničara koji su Skupštini prisustvovali putem  opunomoćenika i izabrali svoja dva člana u Upravni odbora društva: Valtera Golju i Željka Brenčića. 

„Upravni odbor tada je sa 5 proširen na 9 članova, tako da sam prilikom glasanja za predsjednika Uprave dioničkog društva dobila više glasova od Pije Mirkovića“, prisjetila se Belić Ilijašić.

Dionička društva su prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima, koji je donesen u 1993. godini s primjenom od 1. siječnja 1995. trebala uskladiti do konca 1995. godine te podnijeti prijavu za upis promjena u Registar trgovačkog suda; održana je Skupština, donesen Statut društva, izabran Nadzorni odbor i Uprava te podnesena prijava Trgovačkom sudu u Rijeci. Društvo je upisano u registar suda, a Ombretta Belić Ilijašić je na mjestu predsjednika Uprave društva ostala do konca travnja 1996. godine.

U novom Nadzornom odboru prevladala je HDZ-ova struja. Na sjednici NO održanoj 10. veljače 1996. donesena je odlika o raspisivanju natječaja za upravu Rabac d.d. Time je sve postalo jasno. Članovi su odlučivali prema naputcima HDZ-a i za novog predsjednika Uprave izbran je Pijo Mirković. „Što mi se sve u to vrijeme događalo bilo bi materijala za jedan čitav roman, ali nije vrijedno spominjati. Koncem 1997. godine bila sam primorana dati otkaz i otići iz Rapca“, rekla nam je Ombretta Belić Ilijašić. (Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA