Na Istarskom ipsilonu pomoć quadovima turistima na odlasku

0

Tijekom prošlih vikenda gosti koji su odabrali Istru za svoj odmor i boravak te pritom koristili Istarski ipsilon, bili su pozitivno iznenađeni kada su naišli na posebno opremljeni quad Crvenog križa koji je obilazio gužve na autocesti.

Naime, quad-om je duž kolone sporijom vožnjom prolazio volonter Crvenog križa i pratio treba li kome pružiti pomoć. Posebnu pažnju pridavao je vozilima u kojima je bilo više putnika, a pogotovo djece. Obzirom na visoke temperature pomoć se uglavnom odnosila na dijeljenje osvježavajućih i medicinskih napitaka. Ova mjera je vrlo zanimljiva i kao takva je prva u Hrvatskoj. Pruža visoki stupanj prevencije u pomoći putnicima i  prometnoj sigurnosti budući da zbog gužvi koje se stvaraju na graničnom prijelazu gosti koji su na odlasku mogu doživjeti višesatna čekanja. Ovu akciju rado prihvaćaju upravo roditelji sa malom djecom zbog teških uvjeta vožnje u kojima se nađu, kao što su visoka temperatura i duga čekanja.

Bilo je nekoliko situacija u kojima je trebalo intervenirati, na sreću nije bilo ništa ozbiljno već se radilo o blagoj dehidraciji i asistenciji osobama sa posebnim potrebama. U koloni se u jednom trenutku našla osoba koja je imala zakazan hitan termin u jednoj Talijanskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja. Volonter Crvenog križa pružio joj je pomoć i osigurao pratnju kako bi što brže došla do graničnog prijelaza.

Quad za izazove u ljetnim gužvama

Quad je dodatno opremljen nosačima na kojima su sa stražnje strane  postavljena dva vatrogasna aparata, škare za žicu, prva pomoć, 4 termo spremnika za vodu, izotonični napitak i medicinski napitak Rehidromix te rotirajuće svijetlo, a sa prednje strane još 4 termo spremnika za osvježavajuće napitke.

Na odmorištu Buje koje se nalazi u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom nalazi se punkt  Crvenog križa na kojem su uz vozača quad-a još tri stručno osposobljena volontera. Tu su postavljena dva rashlađena šatora sa ambulantnim ležajevima na kojima se može putnicima pružiti posebna pomoć i njega sve do dolaska hitne pomoći. Punkt je opremljen širokim spektrom medicinske opreme od medicinskih zavoja pa sve do defibrilatora za reanimaciju srca. Uz opremu za pružanje prve pomoći na raspolaganju su i osvježavajući napitci (voda, izotonično piće, medicinski napitak Rehidromix), antibakterijske vlažne maramice, osvježavajući sprejevi za lice kao i slatki bomboni za podizanje šećera u krvi.

„Opremljeni smo kompletima za prvu pomoć i defibrilatorom, također u šatoru su postavljeni ležajevi. Na sreću za sada još nije bilo potrebe za korištenje ičeg od spomenutog, ali ako bude bilo potrebno spremni smo!“ govori volonter Crvenog križa Istarske županije.

Putnici koji se zaustave na odmorištu redovito posjećuju punkt Crvenog križa no prvenstveno zbog osvježenja i korisnih savjeta, a ne zbog potrebe za medicinskom pomoći.

„ Putovanje nije jednostavno pogotovo na odlasku zbog čekanja na granici pa imamo i moralnu obvezu da našim gostima učinimo putovanje što ugodnijim i sigurnijim. U suradnji sa Crvenim križem pronašli smo najadekvatije mjere koje su se za sada pokazale kao jako dobra preventiva za sigurnost prometa i zdravlje korisnika. To nisu jedine akcije, također za goste u dolasku pripremili smo kao dobrodošlicu i uvijek kao preventiva u vožnji, Relax zonu gdje se mogu zaustaviti i odmoriti.“ - napominje David Stankić, šef sigurnosti prometa koncesionara Bina-Istre.

Za goste koji dolaze u Istru čiji put u prosjeku traje 9 sati pripremljena je Relax zona koja je smještena na odmorištu Mirna. Svrha Relax zone je pružiti putnicima osobito vozačima odmor i opuštanje kako bi mogli sigurno završiti svoje putovanje. Odmor pred kraj višesatnih putovanja je izrazito bitan budući da je to vrijeme kada dolazi do značajnog pada koncentracije što dovodi do potencijalne opasnosti u prometu. U sklopu Relax zone djeluju fizioterapeuti koji gostima pružaju kratke opuštajuće masaže, a za najmlađe je pripremljen zabavan program u Kids korneru u kojem animatori uveseljavaju djecu poklonima i sladoledom.

"Vozači dobro prihvaćaju našu Relax masažu. Uz ove temperature, jako je važno da se vozači odmore. Iako su blizu odredišta dobro ime dođe ova opuštajuća pauza prije dolaska na more."- rekla nam je fizioterapeutkinja.

"Krenuli smo jutros u 3:30 iz Beča, jako smo iznenađeni sa sadržajem na ovom odmorištu, djeca uživaju, dobili su poklone i sladolede a animatori su nas ponudili sa osvježavajućim pićem. Nevjerojatna dobrodošlica."-  saznajemo od jedne gošće Inge Rauchen iz Austrije.

Christian Santaleza, direktor Bina Istre upravljanje i održavanje: “Kada gledamo mjesec srpanj i prva dva tjedna u kolovozu, na Ipsilonu bilježimo rast prometa od 1,65%.

Zbog smijene gostiju vikendom, od petak do nedjelju, Istarskim Ipsilonom prijeđe pola milijuna putnika.

Zato je suradnja s Crvenim križom vrlo važna, prvenstveno radi sigurnosnog aspekta a svakako našim je gostima uvijek drago vidjeti da netko brine o njima. I nama je važno da kraj njihovog godišnjeg odmora, koji je često popraćen dugim putovanjima, gužvama i visokim temperaturama bude što prihvatljiviji. U konačnici, treba sve učiniti da nam se gosti vrate.

Sredinom kolovoza bilježimo i najvišu dnevnu špicu koja premašuje 60 tisuća vozila u jednom danu a prema sadašnjim prognozama najprometniji dan u godini očekujemo u vikendu koji je upravo pred nama.”

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa