Svečana sjednica Vijeća

Livio Prodan počasni građanin Motovuna, Udruzi Fotovun priznanje

0
Načelnik Pahović s nagrađenima
Načelnik Pahović s nagrađenima

Povodom Dana Općine Motovun i blagdana kojim se prve nedjelje od 3. kolovoza slavi svetkovina pronalaska relikvija sv. Stjepana Prvomučenika, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u koja je 5. kolovoza održana u dvorani novootvorenog Wine & Heritage hotel Roxanich, dodijeljena su općinska priznanja ovogodišnjim dobitnicima na sjednici kojoj su, uz ostale uzvanike, nazočile pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić i zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar.

Profesor Livio Prodan proglašen je počasnim građaninom motovunske općine zbog svojih dugogodišnjih aktivnosti u očuvanju kulturne baštine i tradicije Kaldirštine i Motovunštine u cjelini. Kao vrsni intelektualac, poliglot, filozof, lingvist i filolog  godinama je od uništenja i zaborava spašavao stare isprave, ostatke materijalne kulture počevši od prapovijesti i rimskog doba naovamo te ih činio dostupnima relevantnim ustanovama spasivši ih time od uništenja. Profesor Prodan posebno skrbi o ampelografskoj i enološkoj baštini Motovunštine, ali i čitave Istre, i to o svim njihovim aspektima nastojeći očuvati tradicijske sorte (među kojima posebno mjesto ima teran) koje sâm neumoljivo uzgaja (vinograd iz 1929. godine), tradicijske alate i oruđa, tradicijske načine uzgoja loze i podrumarstva, dosege na tim područjima kroz povijest te spomen na značajne osobe.

Zasluge prof. Prodana

Napose su vrijedna njegova nastojanja na pribavljanju ključnog diplomatičkog gradiva za povijest Motovuna i Kaldira u arhivima u Veneciji i Trstu te njihovo znanstveno proučavanje, a posebno njihovu transkripciju i prevođenje (s latinskog, grčkog, istro-mletačkog i njemačkog). Zahvaljujući se na dodijeljenom priznanju, profesor Prodan posebno je naglasio da mu je u radu kroz cijeli život posebna motivacija bilo očuvanje svega onoga što čini identitet njegovog rodnog kraja, u vremenu kada je ljudski život bio stopljen s prirodom.

Općinsko priznanje, povelju motovunske općine, zaslužila je i udruga fotografa Fotovun iz Motovuna. Iako je osnovana pred tek nešto više od tri i pol godine, ova udruga čije članstvo obuhvaća 40-tak hrvatskih i slovenskih fotografa, iznimno aktivno sudjeluje u organizaciji raznih kulturnih događanja s posebnim naglaskom na fotografiju, fotografskom opremanju tiskanih publikacija kao što su Motovunski glasnik, Motovunski statut, zbornici s Motovunskih kolokvija i drugo te fotografskom praćenju svih važnih manifestacija na području Motovuna. Isto tako, udruga je uspješno organizirala nekoliko većih manifestacija te brojne fotografske radionice, predavanja, fotografske natječaje i izložbe te je time udahnula novi život motovunskoj galeriji Pet kula.

U kratkom govoru predsjednik udruge David Matković zahvalio se svim članovima udruge na predanom i aktivnom radu kao i Općini Motovun i Turističkoj zajednici na odličnoj suradnji. Naglasivši kako je ovo priznanje još jedan dokaz snažne podrške lokalne zajednice, izrazio je svoje uvjerenje da će udruga Fotovun nastaviti svoje aktivnosti jednakim žarom i predanošću.

Godina bogata općinskim aktivnostima

Općinski načelnik Tomislav Pahović se u svojem referatu osvrnuo na proteklih godinu dana koja je bila poprilično aktivna godina zbog brojnih infrastrukturnih radova koji su odrađeni ili su pri samom kraju. Naglasio je posebice izgradnju mrtvačnice u Kaldiru, završetak izgradnje prve faze motovunske kanalizacije, ali i pokrenuto projektiranje kanalizacije za cijeli grad Motovun, zatim postavljen je javni WC u podnožju Motovuna, rekonstruirana je županijska cesta na dionici Motovun - rijeka Mirna.

Općina je pokrenula opsežne projektne aktivnosti koje obuhvaćaju izradu izmjena i dopuna prostornog plana, izmjena i dopuna urbanističkog plana Motovuna, urbanističkog plana naselja poticajne stanogradnje Divjaki, prometnu studiju, rekonstrukciju dionice ceste Rotonda do spoja s županijskom cestom u podnožju Motovuna, a ono što je posebno zanimljivo svim građanima Motovuna - projektiranje zgrade novog dječjeg vrtića.

Pahović je u svojem izlaganju naveo mnogobrojne dodatne aktivnosti Općine, uz osvrt na najveći projekt budućnosti, projekt Doživljaj Motovuna!, naglasivši: „Sadržaji koje želimo nadodati pokrenutom projektu multimedijalni informativni interakcijski centar za očuvanje i predstavljanje bogate motovunske kulturne, povijesne, enološke, gastronomske i prirodne baštine, moderne tehnologije predstavljanja prošlosti i budućnosti - poput virtualne realnosti, projekta dizajnerskog osvjetljenja motovunske gradine za kojeg je idejno rješenje već izrađeno, ali i infrastrukturne zahvate koji su dotrajalim motovunskim instalacijama prijeko potrebni.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa