pulski SDP i HSU

'Sjednica pokazala netransparentnost predsjednika Gradskog vijeća'

0
S konferencije za medije
S konferencije za medije

“Posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Pule trajala je od 17 do 2.40 sati ujutro, što i ne bi bio problem da se sjednica vodila transparentno, učinkovito, a ponajprije da se smjelo raspravljati o temama koje su važne i zanimaju naše građane. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule može se hvaliti uvođenjem elektroničkog sustava glasovanja, livestream prenošenja sjednica vijeća, međutim vođenje sjednica gradskog vijeća Pule primjer je jednog je od najmanje profesionalnog vođenja predstavničkog tijela. Tome u prilog govori i činjenica kako kada oporbeni vijećnici postave pitanja koja su od važnosti za sve građane i razvoj grada predstavnici gradske uprave uz dopuštenje predsjednika gradskog vijeća svjesno se oglušuju na postavljena pitanja i još omalovažavaju opozicijske vijećnike kako su se usudili pitati išta.  Primjerice u sklopu donošenja izmjena Prostornog plana uređenja Stari Grad pitala sam što Gradska vlast konkretno planira napraviti po pitanju uređenja Giardina za koje su u proračunu planirali 10,5 milijuna kuna, ako postoji idejno rješenje, može li se gradskim vijećnicima  poslati i planira li se na Giardinima sječa stabala kao što je to gradska vlast učinila na usponu kod Arene?”, rekla je Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a na konferenciji za novinare.

Radolović je zatim nastavila u sličnom tonu: “Također, na moje pitanje prilikom donošenja izmjena Odluke o socijalnoj skrbi da li se Grad Pula obratio Uljanik standardu da vidi koliko je ukupno dugovanje Uljanikovaca za topli obrok I pomogne Uljanikovcima za pristigla dugovanja za topli obrok, koji je većini njih bio tijekom više mjeseci jedini obrok, nije bilo nikakvog odgovora. Valjda ne smatraju da je to za njih bitna tema.“

“Amandmane koje smo predali za kupnju radnih bilježnica svim pulskim osnovnoškolcima, kao i one na Odluku o zakupu I kupoprodaji poslovnih prostora kojima smo htjeli potaknuti revitalizaciju centra grada na način da se onim zakupcima koji posluju svih 12 mjeseci u godini smanji zakupnina do 5% mjesečno Predsjednik gradskog vijeća je nervozno zaprimio i spočitao oporbi zašto podnosi amandmane tijekom same sjednice. Navedeno je regulirano čl. 47. Poslovnika o radu gradskog vijeća pa ne vidimo zbog čega je Predsjednik nervozan. Također, predložili smo da se onima koji papirologijom dokažu otežano poslovanje tijekom zimskih mjeseci i zapošljavaju djelatnike tijekom cijele godine da se omogući u zimskim mjesecima umanjenje zakupnine do 30% mjesečno. Amandmani nisu uzeti ni u razmatranje.”

Pohvale policiji

Zaključno Radolović je rekla kako je evidentno da je Predsjednik Gradskog vijeća na sjednici nastupao u ulozi glasnogovornika gradske uprave i IDS-a, a ne predsjednika vijeća koji bi trebao profesionalno nastupati i voditi sjednicu u interesu građana grada Pule i svih vijećnika. Nakon Sanje Radolović prisutnim medijima obratio se potpredsjednik SDP Pula i gradski vijećnik Igor Belas koji je u uvodu istaknuo kako želi ponovno pohvaliti rad policijskih službenika na području Policijske postaje Pula s obzirom na njihovu potkapacitiranost i uvjete rada uz nažalost i niske plaće.

Ponovno je pozvao da lokalna zajednica razmotri koliko može pomoći poboljšanju uvjeta za vrijedne policijske službenike, unatoč tome što je to pod ingerencijom države. Nadalje, osvrnuo se na elektronsko glasanje koje je pohvalio ali je i zamijetio da „za vijećnike IDS-a nije bilo potrebno jer oni ionako glasaju tako što gledaju predsjednika svog kluba“ – kaže Belas. Ponovno se dotakao rada trgovačkih društava s posebnim osvrtom na nadzorne odbore gdje je uočio da sjede „Supermani“ s obzirom na to da jedni te isti ljudi sjede u nekoliko nadzornih odbora, sjede u upravnim vijećima, stignu odraditi poslove u županiji i još pritom skoknuti do EU parlamenta.

Predsjednik HSU Pula i gradski vijećnik, Radenko Ognjenović osvrnuo se na problematiku koja dominira ovih dana, a to je cijena odvoza, odnosno zbrinjavanja komunalnog otpada. Ognjenović je istaknuo kako nije dobio odgovor na pitanje, kako je moguće da četveročlana obitelj u višestambenoj zgradi na području Pule plaća cijenu 25% veću nego ista takva obitelj u Rijeci. Naveo je kako je on živi primjer. Također osvrnuo se i na povećanje cijene parkiranja na parkiralištu Karolina. Smatra isto neopravdanim i sramotnim da stanovnici Pule plaćaju skuplji parking dok djelatnici gradskih službi imaju rampu i rezervirano parkiralište odmah do Foruma. „Po čemu su to noge djelatnika gradskih službi više vrijedne, nego noge svih ostalih stanovnika Pule? Ako propagiraju da smo svi jednaki, onda neka uklone rampu i neka protegnu noge.“ – rekao je Ognjenović.

Nastavno na već rečeno, komentirao je predloženu Odluku o zonama i djelatnostima na području Pule te je istaknuo nelogičnost i besmisao cijele Odluke. „Naime, ako se licitira za javni prostor koji je u vlasništvu Grada Pule, a isti je kategoriziran tako da je u njemu moguće obavljati više djelatnosti, postavlja se pitanje na koji način se određuje početna visina zakupnine ako svaka predviđena djelatnost ima različitu početnu cijenu? Odnosno ako se pojavi 5 zainteresiranih subjekata za poslovni prostor, svi s različitim djelatnostima koje bi obavljali, kako se formira početna zakupnina za predmetni prostor, kad sama Odluka definira različite početne cijene za svaku djelatnost?“ – pita se Ognjenović.

'U tri dana treba proučiti 15 točaka'

Na kraju, završno obraćanje medijima imao je tajnik SDP Pula i gradski vijećnik Siniša Gordić. Kako je rekao, započeo je svoje obraćanje temom koju je načeo sam predsjednik Gradskog vijeća Pule, gospodin Sošić, a tiče se sazivanja sjednica i rokova za dostavu amandmana. „Kako bi javnost bila točno informirana treba istaknuti kako je rok od dostave materijala do roka predaje amandmana po zamislima gospodina Sošića, ravno 3 radna dana“ – rekao je Gordić.''Znači u 3 radna dana potrebno je proučiti više od 15. točaka dnevnog reda, s tim da pod točkom 10. imamo izvješća o poslovanju čak 14 trgovačkih društava, radi se o više stotina stranica materijala, a nadam se kako nije potrebno naglašavati kako se ne radi o lakom štivu prije spavanja.'' – nastavio je Gordić.

Osvrnuo se i na amandmane koji su toliko ražestili gospodina Sošića. „Istaknuo bih kako su amandmani podneseni u potpunosti u skladu s Poslovnikom na kojega se upravo gospodin Sošić voli toliko pozivati kada uskraćuje riječ predstavnicima oporbe; a pritom opravdava Urbi et orbi obraćanja predstavnika gradske vlasti.“ – rekao je Gordić.

Nadalje kaže kako 2 dana nakon sjednice, i dalje ostaje nejasno iz kojeg razloga je gospodin Sošić imao toliki napad nervoze prilikom podnošenja amandmana kluba SDP – HSU. Napomeno je kako mu nikako nije jasno zašto po izglasanoj Odluci o kategoriziranju po zonama i djelatnostima veću cijenu najma imaju suvenirnice od djelatnosti kockanja i klađenja koje su jedan od većih problema današnjeg društva, te da je predloženim amandmanom među ostalim i to trebalo biti korigirano.

O suvenirnicama i kockanju

„Suvenirnice su problem, a kockanje i klađenje je svrstano u kategoriju djelatnosti koje su nužne stanovnicima za život poput financijske djelatnosti, poštanskih i kurirskih usluga, itd.“ – kaže Gordić.„Ako je problem u maratonskom trajanju sjednice, onda gospodin Sošić može konzultirati Poslovnik i vidjet će kako se sjednice mogu sazivati više puta, s manjim brojem točaka umjesto jednom u 3 mjeseca s opširnim dnevnim redom.“

„Gospodin Sošić svojim nastupom i ophođenjem prema oporbenim vijećnicima pokazao je pravo lice vladajućeg IDS-a. Pristojni su i kulturni dokle god situacija ide po njihovom planu i željama – ako se usudite ne složiti s njihovim prijedlozima i odlukama i predložite alternativno rješenje, onda se odmah prelazi u pokušaje omalovažavanja sposobnosti ostalih vijećnika što je u civiliziranim društvima ispod nivoa pozicije predsjednika Gradskog vijeća“ – smatra Gordić i nastavlja s osvrtom na početak ovog saziva Gradskog vijeća.

„Od prvog saziva ovog sastava Gradskog vijeća ponašanje gospodina Sošića eskalira iz sjednice u sjednicu. U početku smo bili pozitivno iznenađeni odnosom prema vijećnicima, ali očito su pritisci i gestikulacije s pozicije gradonačelnika i dogradonačelnika urodili plodom i sjednice se danas vode po kretanju dirigentskih palica gospodina Miletića i gospodina Cveka.“ – rekao je Gordić. U svojem obraćanju Siniša Gordić dodao je kako na sve dosada rečeno treba obavezno spomenuti i famozno ''objedinjavanje'' rasprave po točkama. Odnosno u takvoj situaciji vijećnik mora u 5 minuta raspraviti sve objedinjene točke bez obzira bilo ih 2 ili 15. Dok nasuprot tome, predstavnik vlasti koji daje obrazloženje svake točke posebno ima slobodu praktički neograničenog raspravljanja pa čak i o stvarima koje nitko nije niti spomenuo.

Sukladno navedenoj situaciji za kraj Gordić je iznio i jedan prijedlog – „kako bi sjednice Gradskog vijeća bile što efikasnije predlažem gospodinu Sošiću da ubuduće objedini cijeli dnevni red u jednu točku tako da u 5 minuta kaže tko što stigne reći, a onda neka vladajuća većina ostane u vijećnici pljeskati i hvaliti svoja ''postignuća'' dok Pula naočigled svih stanovnika propada u svakom smislu te riječi.“ – predlaže Gordić. Svoje obraćanje zaključio je kako IDS vodi Pulu tako da 3 godine mandata ne rade apsolutno ništa, a onda pred lokalne izbore počinje ''građevinski stampedo'' te je uvjeren kako će ovakvo ponašanje i vođenje Grada stanovnici znati ''nagraditi'' na idućim lokalnim izborima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa