Pročitajte što vas očekuje na skorašnjem Malin Festu u Medulinu

0

U vijećnici Općine Medulin 1. kolovoza održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljeno treće izdanje Malin Festaa koji započinje 5. kolovoza. Malin Fest su najavili načelnik Općine Medulin Goran Buić, direktorica IRTA-e Slavica Tobok Kandić i voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš. Načelnik Općine Medulin Goran Buić tom se prilikom zahvalio IRTA-i, Lagur-u Istarska batana i svim udrugama s područja općine Medulin koje sudjeluju u programu, na realizaciji ove jedinstvene priče i valorizaciji Malina na vitar po čemu je Općina Medulin jedinstvena, obzirom da se na Jadranu ne nalaze ovako obnovljene vjetrenjače. Istaknuo je kako Općina Medulin ne samo da mora, već želi i smatra zadovoljstvom podržati manifestaciju koja spaja lokalnu kulturu, ribarstvo i tradiciju kroz program namijenjen svim dobnim skupinama.

Direktorica Istarske razvojne turističke agencije Slavica Tobok Kandić zahvalila se Općini Medulin na podršci te istaknula kako je prilikom kreiranja ovog programa želja bila stvoriti novu kulturno-turističku ponudu koja će na kvalitetan način pružati sadržaj za roditelje i djecu, a istovremeno uključivati tradicionalne i moderne segmente. Naglasila je kako je ovo treće izdanje Malin Fest-a, festivala koji već treću godinu zaredom objedinjuje zabavu i tradiciju na jedinstvenom prostoru na trgu ispred vjetrenjače u Medulinu, a održati će se 5., 12. i 19. kolovoza 2019. Medulinska jedra ponovno će se zavrtiti te odvesti publiku, posebice onu najmlađu na autentično putovanje kroz povijest, tradiciju i običaje medulinskog porta.

Na ovogodišnjem izdanju Malin Festa svi zainteresirani mogu uživati u bogatom programu već od 19 sati kad započinje razgledavanje obnovljene vjetrenjače čija se jedra i danas vrte, a u kojoj se nekad proizvodilo brašno za područje Medulina i okolice. U program su uključene udruge i pojedinci iz Općine Medulin, od kojih ističemo Društvo kulturno –umjetničkog stvaralaštva Mendula, koje će obogatiti glazbeni dio programa tradicionalnim istarskom glazbom, Plesni studio Pirueta Medulin koji je u svoj program uključio plesnu točku inspiriranu tradicionalnim istarskim plesom, balunom, dok će Udruga Medulin Art za najmlađe posjetitelje pripremiti kreativnu radionicu ''Malin na vitar'' tijekom koje će se izrađivati umjetnički suveniri vezani uz malin.

Medulinski ribari pod vodstvom biologa Nevena Iveše zaduženi su za upoznavanje posjetitelja s morskim organizmima medulinskog podmorja, a festival će dodatno obogatiti program Istra Inspirita, u sklopu kojeg će za sve prisutne biti pripremljene interaktivne radionice i kazališne interaktivne minijature inspirirane poviješću Medulina, malinom i morskim svijetom Medulinskog zaljeva, kao i tradicionalne igre koje predstavljaju izazov za velike i male, a koje prema reakcijama najmlađih posjetitelja nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

Voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš istaknula je kako su kao i svake godine podržali ovu manifestaciju, a uloga LAGUR-a u sklopu programa osobito se manifestira u edukativnom djelu programa u koji je LAGUR uključio svoje članove Nevena Ivešu koji će upoznati sve posjetitelje s morskim organizmnima te Roberta Cukona koji će plesti vršu u što će se moći uključiti djeca i posjetitelji. Organizatori Malin Festa su Općina Medulin, Lagur 'Istarska batana' i IRTA, unutar koje se provodi projekt Istra Inspirit. Malin Fest predstavlja jedinstveni spoj tradicije i zabave koji kroz interaktivne sadržaje za cijelu obitelj približava običaje i tradiciju Medulina kroz poseban doživljaj na autentičnoj lokaciji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa