Dođite na proslavu Dana općine Motovun i Kaldirski plac od fruti!

0

Općina Motovun 3. i 4. kolovoza slavi svoj dan, a treću godinu zaredom povodom obilježavanja Dana Općine Motovun, Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Općinom i Turističkom zajednicom organizira izložbu 50 selekcioniranih fotografija iz foto natječaja „Argonaut“. 4. kolovoz rezerviran je za sportsko-zabavne aktivnosti u organizaciji Općine Motovun i TZ Općine Motovun. Već tradicionalna, osma po redu, Utrka s karićima „Od Ressela do Andrettija“, poznata kao balinjerada, održat će se u 17 sati, a prijave se zaprimaju od 16 sati na startu utrke, odnosno na ulazu u starogradsku jezgru. Atraktivne vožnje po vijugavim ulicama od starogradske jezgre prema podnožju grada Velog Jože dostupne su svima koji pripreme vlastiti „karić“ na balinjere.

Dana 4.8. program će započeti svečanom svetom misom u 10.30 sati u župnoj crkvi Svetog Stjepana u Motovunu. U 17 sati je na rasporedu svečano otvorenje izložbe fotografija Argonaut 2019 – „1.8+ Sec“, koju čini 50 selekcioniranih fotografija iz istoimenog foto natječaja. Iz Udruge fotografa Fotovun, organizatora trećeg izdanja foto natječaja i izložbe, su sredinom lipnja pozvali sve zaljubljenike u fotografiju, amaterske i profesionalne fotografe iz zemlje i inozemstva da postanu suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplove” do Motovuna. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja. Pozivu na foto natječaj “ARGONAUT 2019 ” se odazvalo 75 autora/ica koji su sa svojih 305 fotografija “doplovili” u Motovun.

Ovogodišnja tema natječaja je bila duga ekspozicija u fotografiji, koja spada u nešto složenije fotografske teme, no kvaliteta pristiglih fotografija je iznimna i žiri nije imao jednostavan zadatak odabrati najbolje. Motivi su raznovrsni, a fotografije prikazuju raspon od spokojnih do izrazito dinamičnih kadrova. Jedino ograničenje je bilo minimalno trajanje ekspozicije (1.8 sekundi), a sve ostalo bilo je prepušteno fotografskoj mašti i umijeću.

Stručni žiri u sastavu Jurica Galić Juka (profesionalni putopisni, portretni i komercijalni fotograf, nagrađivani i priznati član Fotokluba Split), Mario Boić (predsjednik Fotokluba SB Kadar, pobjednik ovogodišnjeg foto natječaja Na Brdu dobrih fotografija 2019) i David Matković (predstavnik organizatora, predsjednik Udruge fotografa Fotovun) odabrao je nakon dva kruga žiriranja 50 najboljih fotografija koje će biti izložene na izložbi u galeriji „Pet kula”.

U nedjelju 4.8.2019. godine u 18.30 sati će se nakon svečanog otvorenja fotografske izložbe "Argonaut 2019 - 1.8+ Sec" održati besplatno predavanje otvoreno za javnost pod nazivom „Putopisne fotografije 2014. – 2019.“, a predavač je jedan od članova ovogodišnjeg žirija foto natječaja Argonaut 2019 - Jurica Galić Juka, profesionalni fotograf iz Splita i član Fotokluba Split. Osim svojega osnovnoga zanimanja, on živi vrlo slojevitim životom. Galić je svjetski putnik, pisac, bloger, kolumnist, suradnik Meridijana (nacionalnog časopisa za povijest, zemljopis, ekologiju i putovanja), avanturist, youtuber, ljubitelj prirode, urednik dokumentarnog serijala Nomad i utemeljitelj udruge The Mladichi (udruga za putovanja, kreativnost i poticanje pozitivnih životnih vrijednosti).

Posebno za ovu priliku, Galić će napraviti presjek zanimljivih situacija i tema svojih putešestvija i ekspedicija diljem svijeta (cca. 70 država) u posljednjih 10 godina. Glavni će fokus biti usmjeren na ljude, običaje, ostatke misterioznih civilizacija te fascinantnu prirodu od pustinje Atacama u Čileu do najveće špilje svijeta Son Doong u centralnom Vijetnamu. Osim predavanja bit će predstavljena njegova foto monografija koja će se na predavanju moći nabaviti po promotivnoj cijeni.

Tijekom cijele turističke sezone prvu nedjelju u mjesecu održava se „Doživi Motovun“ - besplatno organizirano vođenje uz turističkog vodiča koje kreće u 18 sati na ulazu u starogradsku jezgru. Zabavni program počinje u 20.30 sati nastupom pjevača Udruge mali veliki mikrofon Buzet, a nastavlja se uz In Blue band. Ovu nedjelju 4. 8. nastavlja se i održava Kaldirski plac od fruti gdje će se moći direktno od OPG-ova kupiti svježe i trenutno aktualno voće iz Kaldira kraj Motovuna.

Ovu nedjelju izlažu: Opg Beletić Davide, Opg Božić Aleksandra, Opg Bertoša Samoel, Opg Rabak Andrej, Opg Cvitko Kristijan. Plac će se održavati ispred škole u Kaldiru i to od 8 do 13 sati, a u slučaju kiše seli u školu. Ovu nedjelju su tako u ponudi jabuke, kruške, šljive i breskve. Najavljujemo sljedeće datume ovogodišnjeg placa: 18.08., 01.09. i 15.09. Pozivamo Vas da dođete u Motovun i uveličate Dan Općine!

Program:
Subota:
17.00               Balinjerada „Od Ressela do Andrettija“
(start na ulazu u Motovun, kraj gornjeg groblja)
20.00               Proglašenje pobjednika balinjerade

Nedjelja:
08.00 -13.00   Kaldir: Kaldirski plac od fruti
10.30               Svečana sveta misa u župnoj crkvi Svetog Stjepana u Motovunu
17.00               ARGONAUT 2019 - „1.8+ SEC” - izložba 50 najboljih fotografija iz foto natječaja (galerija Pet kula)
18.00               „Doživi Motovun“ besplatno vođenje uz turističkog vodiča (okupljanje na ulazu u starogradsku jezgru, okretište autobusa)
18.30               Jurica Galić Juka - predavanje i promocija knjige „Putopisne fotografije 2014.-2019.“ (galerija Pet kula)
20.30               Nastup pjevača udruge „MALI VELIKI MIKROFON“ i gosti
21.30               Zabavni program na trgu Andrea Antico uz IN BLUE BAND

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa