Sveti Petar na Vrhu: Legenda stvorila crkvu na stijeni

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

Crkvica Sveti Petar na Vrhu ponad poznatog Tundulona sjeveroistočno od Bala iznimno je zanimljiva i pravo blago za istraživače povijesti i kulturne baštine. Iako spada pod župu Bale, teritorijalno je bliža Savičenštini, a najbliže joj je selo Kranjčići. Tom području također gravitiraju mještani sela Bibići, Štokovci i Čabrunići koji generacijama odlaze na kampanju i u šparuge upravo prema tom kraju, piše Hello Istria.

Čime je ova crkvica zaslužila takvu pažnju i zašto izaziva interes onih koji su je uspjeli posjetiti? Uspjeli, kažem, jer do nje vodi nekoliko makadamskih i šumskih putova, a sam je prilaz u stjenovitoj usjeklini iz smjera Tundulona obrastao vegetacijom. Stoga ne čudi da prije pronalaska same crkvice, znatiželjnici mogu i lutati okolicom oko poznate lokve na Tundulonu te se uspeti na brežuljak s kojeg pogled puca na Savičenštinu, Vodnjanštinu i baljansko primorje.

Najbliži je put svakako preko obližnjih Kranjčića, a uz upute mještana bez problema se danas može doći do crkvice makadamskim putom koji vodi prema Balama. Isto tako, označena je i biciklistička staza 690 koja vodi do crkvice. Do nje se može i iz smjera Čabrunići, ali i iz smjera Bala makadamskim putem koji se nalazi točno preko puta uljare. Prije ulaska u šumu Šeraja gdje se Sveti Petar na Vrhu skriva, na samom se putu nalazi odmorište s opisom crkvice i staze. Kada krenete tim putem, sigurno nećete pogriješiti. Za avanturiste zanimljiv je prilaz stazi iz smjera lokve na Tundulonu jer se kroz šumu i impresivnu stjenovitu usjeklinu dolazi do skrivene crkvice.

A trud će namjerniku svakako biti primjereno nagrađen, jer će mu se putem na velikoj hridi slikovitog brežuljka ukazati ova skromna i jednostavna crkvica. Potpuno je obnovljena daleke 1904. o čemu čemu svjedoči natpis nad ulazom.

Nešto o nastanku i izgledu ove crkvice ukratko je zabilježio Ante Šonje u svojoj knjizi “Crkvena arhitektura zapadne obale Istre”. Građevina je pačetvorinastog tlocrta bez apside, a na njenom je začelnom zidu uzak pravokutni prozorčić sličan ranoromaničkim crkvicama na području Porečko-pulske biskupije.

Na sjevernoj je strani prezidana mala kapela presvođena šiljastim svodom iz gotičkog razdoblja koja svjedoči da je crkva starija od nje. Po tome Šonje tvrdi da je porečki biskup crkvicu Sveti Petar na Vrhu podigao na svom posjedu najkasnije u 14. stoljeću. Naime, u srednjem je vijeku bila vlasništvo biskupske menze u Poreču, dok je poslije drugog svjetskog rata tadašnji baljanski župnik posjede oko crkvice prodao žiteljima obližnjih Kranjčića.Budući da je prilično udaljena od naseljenih mjesta, mnogi se pitaju zašto je crkva upravo tamo sagrađena. Neki kažu da poput crkve Svete Foške u Batvačima, odnosno da taj položaj zrači posebnom energijom, ali potvrde za to nismo našli među mještanima Kranjčići. Oni su nam pak svojedobno bili rekli da sve potječe od jedne zanimljive legende. Ispričali su nam  da je crkva navodno nastala u znak zahvale svetom Petru. Legenda kaže da je jedan konjanik bježao ispred Turaka, put ga je doveo upravo do stijene gdje se sada nalazi crkva.

Kada je vidio da nema kuda, obratio se svetom Petru i zamolio ga je za pomoć, a  zauzvrat mu je obećao da će na tom mjestu, ako preživi, podignuti crkvu, što se i dogodilo.  Žitelji okolnih mjesta prisjećanju se njenih boljih dana. Kažu da se jednom godišnje tamo održavala misa, na koju su podjednako dolazili i Baljani i žitelji savičentskih sela, donosi Hello Istria.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA