Ovo je pet omiljenih knjiga najpoznatijeg Motovunca Deana Kotige

0

Dean Kotiga iz Motovuna poznati je kvizaš i lovac u popularnom kvizu Potjera koji se emitira na HTV-u.

“Prilično nefer zahtjev jer bi u tih top 5 isto tako lako mogla ući i Heaneyjeva Death of a Naturalist, Mannov Tonio Kröger, McGuireov Here, Sterneov Tristram Shandy, bilo koji ozbiljniji atlas anatomije ili bilo koja Čehovljeva drama i još puno puno puno toga, ali ajde, recimo neka bude ovih pet”, objasnio je Kotiga svoj izbor pet omiljenih knjiga koji je napravio za Index.

Don Quijote - Miguel de Cervantes

Po mom skromnom i nevažnom sudu ne samo najbolja knjiga ili, još šire, najbolje kulturno djelo u povijesti, nego apsolutni vrhunac ljudske civilizacije uopće. Iako napisana pred više od četiristo godina, u sebi sadrži apsolutno sve prošle i buduće književne oblike, od novinarskog pamfleta do scenskog igrokaza, zbog čega se može smatrati ne samo prvim modernim i prvim modernističkim, nego čak i prvim postmodernističkim romanom, a ideja i izvedba toga da sam lik Don Quijotea u drugom dijelu romana (objavljenom 1615.) saznaje za prvi dio romana o njegovim dogodovštinama (objavljen 1605.) koji smo i mi sami upravo pročitali, jedna je od vjerojatno najoriginalnijih, najpametnijih i najduhovitijih ideja ikada. Ostavite joystick, girju i epilator po strani, trk u knjižnicu!

Kviskoteka, igra kvizova - Lazo Goluža i Darko Novaković

Prva kviz-knjiga koja mi je došla ruku zahvaljujući pazinskom gimnazijskom kolegi Ivanu Majiću koji mi ju je prvo posudio, a zatim i poklonio, ni ne znajući koliki će trag to ostaviti u mom životu, a ujedno vjerojatno i najbolja kviz-knjiga općenito. Knjiga koja mi je istovremeno svojom beskrajnom širinom prva ozbiljnije ukazala na to koliko mnogo toga ne znam (i koliko još mnogije toga do kraja svog života neću znati) i svojom jednostavnošću i genijalnošću ukazala na to kako je i kviz-pitanje književna forma za sebe.

Watchmen - Alan Moore i Dave Gibbons

Strip iliti ga grafički roman iliti ga kako god vam drago koji se bavi ne samo dekonstrukcijom superherojskih stripova, već istovremeno dekonstruira i čitav fenomen tog stripa, kao i njegovu publiku, iz tzv. "pogleda odozdo". Slično kao i spomenuti Cervantesov roman, u svakom je trenutku i unutar priče kojom se bavi i izvan te priče na koju gleda s određenim odmakom. Pored svega toga šarenog i glasnog, zapravo klasična knjiga o čovjeku, njegovim mogućnostima, strahovima, dvojbama, idejama itd., ali – kao i svaka najbolja umjetnost – još zapravije knjiga o (ne)zakonitostima svog medija i žanra, o prostoru i vremenu, o svemiru općenito.

Pusta zemlja - T. S. Eliot

Unatoč svojoj kratkoći, izuzetno zahtjevan i hermetičan tekst prepun što književnih što općekulturnih referenci, zbog čega u prvih par stranica s velikim uspjehom odbija i većinu onih kratkotrajno okuraženih koji se odlučuju na taj pothvat, ali trud se itekako isplati, tim više što je svako sljedeće čitanje sve lakše a opet sve bolje i bogatije. Možda i najmoćniji književni tekst 20. stoljeća.

The Know-It-All: One Man's Humble Quest to Become the Smartest Person in the World - A. J. Jacobs

Iznimno zabavna i poučna knjiga o novinaru koji se što zbog inaćenja drugima a što zbog dokazivanja sebi (i ocu) odlučuje na čitanje kompletnog izdanja čuvene Encyclopædije Britannice, njenih 33 tisuće stranica, i o toj njegovoj avanturi. I pisana je enciklopedijski odnosno leksikonski, prema natuknicama koje prate bilo njegov pothvat bilo njegov život, pri čemu spomenuti pothvat služi tek kao osnovna potka na koju se onda veže tipična memoaristika o novinaru i njegovoj ekscentričnoj obitelji, problematičnim odnosima s ocem, nadolazećem roditeljstvu, i svim manjim ili većim stvarima koje čine najobičniji i najtipičniji ljudski život. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa