pićan

Predstavljen završni događaj projekta Živa coprnija – Živa štrigarija

0

Na konferenciji za medije održanoj 28. srpnja u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu predstavljeni su dosadašnji rezultati proizašli iz projekta Interreg Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Živa coprnija - Živa štrigarija.

Cilj projekta je bio osigurati aktivno očuvanje bajoslovne tradicije Bistričkog Pohorja i Središnje Istre u svrhu povećanja prepoznatljivosti zapostavljenih dijelova područja te stvaranja novih prilika za razvoj.

U projekt je uključeno šest partnera: Razvojno Informacijski Centar Slovenska Bistrica (vodeći partner) (SLO), Slovenska akademija znanosti i umjetnosti (SLO), Etnografski muzej Istre (HR), Općina Pićan (HR), udruga Val Kulture (HR) i Beletrina – zavod za izdavaštvo (SLO). Ukupna vrijednost projekta iznosi 926 478,47 eura.

Predstavljanje je pratilo puno posjetitelja Pićna i gostiju, partnera na projektu, a nazočnima i medijima su se obratili: iz Slovenije Jana Jeglič iz Razvojno informacijskog centra Slovenske Bistrice, Miljana Cunta iz izdavačke kuće Beletrina, Barbara Ivančin Kutin iz Znanstveno istraživačkog centra slovenske akademije znanosti i umjetnosti, ispred hrvatskih partnera; Tamara Nikolić Đerić iz Etnografskog muzeja Istre, Ivor Zidarić iz udruge Val kulture te Samanta Floričić Fonović ispred Općine Pićan.

Mogućnosti za stvaranje novih radnih mjesta

Okupljenima se obratila i direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti koja je maksimalno izrazila podršku projektu. Turistička zajednica središnje Istre se aktivno uključila u projekt ne bi li se uspješno finalizirao kroz dodatnu novu turističku ponudu vrlo interesantnu kako za strane tako i za domaće turiste.

Za očuvanje nematerijalne baštine ključni su ljudi koji je njeguju, čuvaju i prenose na nove generacije. Upravo je iz ovog projekta i suradnje proizašlo nekoliko novih turističkih ponuda, usluga, ali i proizvoda. Pokrenute su mogućnosti za stvaranje novih radnih mjesta te gospodarskih uporišta za održavanje i razvoj novih gospodarskih aktivnosti. Svakako su sve aktivnosti pomogle da se obogati trenutna ponuda programa i usluga. Stvaranjem uvjeta za egzistenciju kroz rad na novim djelatnostima i uslugama, stvaraju se mogućnosti da nematerijalna baština živi i zaživi kao svakodnevni dio lokalne zajednice, stanovnika i mjesta gdje se održavaju. 

Kulturne rute uključile deset lokacija u obje regije

U sklopu projekta stvoren je novi turistički proizvod. Kreirane su kulturne rute koje uključuju deset lokacija u obje regije. Posjetitelji će stoga moći istražiti lokalitete na Pohorju kao što su Bistriški vintgar, Ančikovo gradišće, crkva svetog Urha, Trije kralji, Crno jezero, Šmartno na Pohorju, Šetorov mlin, Hudičevo korito, Tinje i Kebelj. U Istri su uključeni lokaliteti kao što je Pazin i Pazinska jama, Lindar, Sveti Juraj, Gračišće, Pićan, slap Sopot, Tupljak, Sveto more, Gologorica, Žminj te Katun Lindarski.

Dvadeset priča vezanih uz navedene lokalitete turističkih ruta opisano je i u knjizi pod nazivom Živa štrigarija-Izleti putevima narodne predaje. Knjiga nudi mnoštvo korisnih informacija o popratnim sadržajima i dostupnim uslugama koje posjetitelji mogu istraživati na tim lokalitetima prateći ponuđene rute. Knjiga će svakom posjetitelju moći služiti i kao turistički vodič upravo radi bogatstva informacija i sadržaja. Priče i predaje u knjizi literarno je obradio Dušan Šarotar, a ilustracije izradila Tina Dobrajc.

No nije projekt iznjedrio samo knjigu-vodič, već i dva nova suvenira, koji su se iskristalizirali kao najbolji predstavnici novih turističkih ruta unutrašnjosti Istre, a to su Štriga i Krsnik. Keramička Štriga osim kao ukras služi i kao štedna kasica, a Krsnik je posebno atraktivno keramičko zvonce.

Nova turistička ponuda

Nova turistička ponuda proizašla iz suradnje svih dionika navedenog Projekta nastavlja se kroz platformu Živa štrigarija. Maribor-Pohorje i Istra su poznate turističke destinacije koje većinu gostiju privuku u poznata središta. Projekt obrađuje njihova područja u zaleđu Bistričko Pohorje i Središnju Istru koja ostaju u njihovoj sjeni, a postoji velik potencijal da posjetitelje koji već dolaze privuku inovativnim sadržajima čime bi omogućili također raspršivanje posjeta na cjelokupno područje i rasterećenje najposjećenijih destinacija.

Oba područja su bogata prirodnom i kulturnom baštinom, a još posebno ih povezuje jedinstvena bajoslovna baština s brojnim pričama o ljudima, prirodi i povijesti područja, na temelju kojih se može sadržajno obogatiti ponuda šireg područja Pohorja i Istre.

Živa štrigarija će povezivati ponuđače i destinacije te obogatiti ponudu šireg područja. U zaleđe Pohorja i Istre privući će nove posjetitelje i tako stvoriti stimulativnu sredinu za razvoj te stvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo prekograničnog područja. To će se postići oblikovanjem inovativnog integriranog prekograničnog kulturno-turističkog proizvoda Živa štrigarija – Bajke Pohorja i Istre koji će nuditi inovativne načine doživljavanja područja prirodne i kulturne baštine preko priča koje će posjetitelji otkrivati na vođenim rutama, samostalnom istraživanju preko digitalnih sadržaja u okviru festivala Štrigarija uživo te pomoću drugih privlačnih metoda. Aplikacija Živa štrigarija na dlanu proizašla iz projekta već se može pronaći na Google Play i App Store-u. 

Ideja o očuvanju vrlo važne nematerijalne baštine začeta je još prije 14 godina. Krenula je s  Ivorom Zidarićem i udrugom Val kulture koji su organizatori danas vrlo poznate manifestacije LegendFest u Pićnu.

Štrigarija nadogradila nedjeljni program LendFesta

„Cijeli ovaj projekt kreće sada iz Slovenije kao vodećim partnerima, a partnerski se održava i u Istri. Hrvatska, a posebno i Istra, su vrlo bogati nematerijalnom baštinom. Ovaj projekt omogućio je Štrigariju uživo koji je nadogradio nedjeljni program našeg LendFesta. Iako lošije vrijeme nije omogućilo programe na otvorenom, svakako će se održati programi u zatvorenim prostorima, a na kraju ćemo i spaliti Krsnika na Zidu sv. Helene. Zahvaljujemo se svima što su unatoč lošem vremenu došli i sudjeluju u projektu“, istaknuo je Zidarić.     

Na kraju predstavljanja svi partneri su izrazili zadovoljstvo suradnjom te potvrdili da su postigli zacrtane ciljeve. Kroz projekt se nastoje realizirati novi ili poboljšani prekogranični proizvodi i destinacije održivog turizma integrirane prirodne ili kulturne baštine, a svakako se nastoje pojačati sve aktivnosti ne bi li se povećala brojka posjeta uključenim odredištima kulturne ili prirodne baštine i ostalim uključenim atrakcijama.

„Vrlo važne točke koje se moraju istaknuti, te su ujedno dodatni zaključci do današnjeg dana trajanja projekta, jest nužnost suradnje lokalne zajednice, lokalne politike i podrške turstičkih zajednica“, naglasio je Mladen Rajko moderator današnjeg susreta.

U sklopu završnog događaja održan je program Štrigarija uživo u nedjelju koji se idealno uklopio u već tradicionalnu manifestaciju Legendfest.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa