Jakovlja u Kanfanaru: Uspješno održana fešta istarskog vola i fuži

0
Najljepsi istarski vol - Nino Emila Rojnica
Najljepsi istarski vol - Nino Emila Rojnica

Unatoč promjenljivim vremenskim uvjetima, ovog je petka i subote uspješno održana 29. Jakovlja u Kanfanaru, s Fužijadom kao centrom događanja u petak i tradicionalnom smotrom istarskih volova kao najvažnijim subotnjim događanjem.

Iznimna posjećenost Fužijade na kojoj se je tražio „pijat više“ još je jednom potvrdila da su fuži kraljica istarske tjestenine, a Kanfanar mjesto gdje se tradicija uspješno i atraktivno predstavlja brojnim domaćim, ali i stranim posjetiteljima. U gastro natjecanju u pripremi „najboljeg pijata fuži“ ove su se godine natjecale ekipe općina, i to Bala, Svetvinčenta, Svetog Petra u Šumi i Kanfanara, a pred strogi su ocjenjivači žiri u sastavu poznatih masterchefova Časlava Matijevića, Dragana Jovanovića i Jeffreyja Velle servirali dva pijata – jedan na kojemu se ocjenjivao izgled fuži, a drugi iz kojega se degustiralo pripremljene fuže sa šugom od istarskog goveda. Iako su se domaćini pokazali kao najbolji u oblikovanju fuži, ukupna je pobjeda pripala ekipi općine Bale. Mjesto na pozornici stručni je žiri potom prepustio Luki Basiju koji se pobrinuo za odličnu atmosferu na do posljednjeg mjesta ispunjenoj kanfanarskoj Placi.

Jednako atraktivno bilo je i kanfanarsko sajmište drugog dana Jakovlje kada su tamo stigli istarski volovi na tradicionalnu smotru koja se zbog najavljene kiše ove godine održala po skraćenom i izmjenjenom konceptu. Iako su izostale povorka kroz Kanfanar te demonstracija oranja, u ljepoti boškarina ipak se je moglo uživati na sajmištu, gdje su ove plemenite životinje i prodefilirale ispred pozornice, kako bi se ocjenila njihova poslušnost. Prije početka smotre volovi su izvagani, a stručni je žiri u sastavu Alfredo Jedrejčić, Ivanka Bervida, Neven Rimanić i Silvano Orbanić odabrao i one najljepše. Titula najposlušnijeg istarskog vola pripala je Bakinu Marinele Jugovac iz Bužleti, najljepši boškarin je Bepo Emila Rojnića iz Orihi, a najteži, s čak 1210 kilograma težine, bio je Sarožin Maria Udovičića iz Gospodi. Pobjedničke volove vijenicima su okitili i plaketama nagradili pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga i načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman. U sklopu smotre, koju su svojim nastupima uveličali i Limena glazba Sv. Lovreč te KUD Dvigrad, predstavljen je idejni projekt tematskog parka o istarskom volu čije se otvaranje planira za sljedeću, jubilarnu 30. Jakovlju.

Osim na smotri istarskih volova, subotnji je program Jakovlje okupio velik broj posjetitelja i u jutarnjim programima, i to biciklijadi, boćarskom turniru, turniru u pljočkanju i prodajnoj izložbi istarskih suvenira. Iako je zbog kiše otkazan koncert Ivana Zaka, najveći je dio programa Jakovlje ipak uspješno realiziran, a mnoštvo je posjetitelja u oba dana ponovno dokazalo kako je Jakovlja jedna od najvećih fešti Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa