pulski hns:

'Za besplatne bilježnice pulskih učenika treba samo 1,3 milijuna kn'

0
Na konferenciji za novinare HNS-a Istarske županije
Na konferenciji za novinare HNS-a Istarske županije

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke održala je tiskovnu konferenciju na kojoj se osvrnula na inicijativu HNS-a kojom bi se osigurale radne bilježnice za sve osnovnoškolce u Istarskoj županiji. Predsjedništvo pulskog HNS-a navodi kako je još prošle godine predlagalo da Grad Pula financira udžbenike za sve osnovnoškolce. Nažalost Grad Pula se oglušio na taj prijedlog, još jednom demonstrirajući socijalnu neosjetljivost. Predsjedništvo pulskog HNS-a je 3. srpnja uputilo pisani prijedlog gradonačelniku Borisu Miletiću i predsjedniku Gradskog vijeća Pule Tizianu Sošiću pismo inicijative glede osiguravanja radnih bilježnica za sve pulske osnovnoškolce, no do dana današnjeg nikakav odgovor nije stigao.

„Ove godine svjedočimo odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Vlade Republike Hrvatske prema kojoj su osigurani besplatni udžbenici za sve. Mi u HNS-u pozdravljamo tu odluku Vlade i naravno naglašavamo da ništa nije besplatno, već je to novac poreznih obveznika. Stoga, još jednom pozivamo Grad Pulu i gradonačelnika da se uključe u ovaj društveni pa ako hoćete i socijalni prioritet Pule, financiranjem radnih bilježnica, te se na taj način priključe drugim gradovima i općinama Istarske županije koje su to već učinile. U Puli imamo 4.600 učenika, prosječna cijena seta radnih bilježnica iznosi 300 kuna, pa kada sve to pomnožimo dobivamo financijsku stavku za radne bilježnice u iznosu od 1.380 000 kuna, a što je zanemariva proračunska stavka najvećega grada u Istri“, rekla je Kristina Bulešić, predsjednica pulskog HNS-a.

Predsjednik HNS-a Istarske županije, Zvonko Liović pozdravljajući inicijativu pulskoga HNS-a ističe: „Najmanje što možemo učiniti u ovoj situaciji kada nam se približava nova školska godina je osigurati radne bilježnice za sve učenike Istre, te ovim putem pozivam Župana i Istarsku županiju da se uključi u osiguravanje radnih bilježnica za sve školarce u Istri. Župan i nadležna tijela Županije svoj obol osiguranju radnih bilježnica mogu dati na način da pozovu gradove i općine da podrže inicijativu, te osiguraju radne bilježnice za školarce u svojim lokalnim jedinicama ili da sufinanciraju dio iznosa u gradovima i općinama  koji samostalno nisu u mogućnosti financirati radne bilježnice u svojim jedinicama. Činjenica da su neke lokalne jedinice kao što su Rovinj, Tinjan, Žminj već osigurale radne bilježnice govori da se može i da je to uvelike ovisno o socijalnoj osjetljivosti vladajućih“, zaključuje Liović.

Potpredsjednik HNS-a Istarske županije, Enver Kasa osvrnuo se na HNS-ov akcijski plan povećanja plaća za sve zaposlenike u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, te je naglasio: „U svijetlu skorašnjeg frontalnog uvođenja obrazovne reforme u sve škole, HNS nastavlja sa prijedlogom novih mjera koje imaju za cilj poboljšanje obrazovnog sustava u cjelini. Jedna od mjera koje predlaže HNS je povećanje plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.  Naime, glede na rast BDP-a ne bi trebalo biti nikakav problem osigurati sredstva za šest postotno povećanje plaća, a što bi  rezultiralo prosječnim povećanjem plaća učitelja u iznosu od 600 kuna. Navedena je mjera politički prioritet HNS-a, te o njenoj implementaciji Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak već intenzivno razgovara kako sa sindikatima, tako i sa resornim ministrom rada i ministrom financija. U HNS-u smo uvjereni da će ova Vlada koja u strateškim ciljevima ima i reformu obrazovanja, ovu inicijativu HNS-a itekako podržat.“

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa