Vlasnik San Rocca:

'Na površinu isplivali svi katastrofalni potezi u turizmu'

0
Tulio i Rita Fernetich (foto: Facebook)
Tulio i Rita Fernetich (foto: Facebook)

"Ova će sezona na vidjelo izbaciti sve probleme koji se godinama znaju, ali ih službene turističke institucije uporno prikrivaju misleći da će se takav trend rasta vječno nastaviti kao plod neke promišljene pozitivne strategije. No bilo je dovoljno da se neka konkurentska tržišta poprave pa da na površinu isplivaju svi naši pogrešni potezi u turizmu i stvorene iluzije u zadnjim godinama. Ova sezona je svima lošija nego prijašnja, ne samo privatnom smještaju", odmah nam je na početku razgovora rekao Tullio Fernetich, vlasnik obiteljskog hotela San Rocco u unutrašnjosti Istre, piše Index.

On i njegova supruga Rita su prije 15 godina pretvorili obiteljsko imanje u istarskom mjestu Brtonigli u luksuzan hotel San Rocco s 4 zvjezdice koji je već nekoliko puta proglašen najboljim boutique hotelom u Hrvatskoj, dok je njihov restoran proglašen najboljim u Istri prema službenom vodiču Istria Gourmet, a 2017. preporučio ga je i Michelinov vodič, kao i ostali poznati gastro vodiči. Ista je stvar i s njihovim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, koje se našlo među najboljim svjetskim maslinovim uljima u vodiču Flos Olei.

No ovakav uspjeh nije nastao preko noći, za njega je bilo potrebno puno rada i strpljenja, kako nam kaže Tulio Fernetich, čiji hotel radi tijekom cijele godine iako nije na obali, već u unutrašnjosti Istre. Ovaj iskusni ugostitelj i hotelijer navodi da broj kreveta u hotelima nije porastao kao u privatnom smještaju pa negativne razlike nisu toliko izražene u tom segmentu, ali u trenutku kad broj hotelskih kreveta bude rastao u nekontroliranoj mjeri kao u privatnim apartmanima, pad će, kaže Fernetich, biti isti.

"No više nego što brojke pokazuju, pada kvaliteta turizma, odnosno potrošnja. Sve manje ima turista koji troše, spavaju u destinaciji, jedu po restoranima, a sve više je onih koji su samo u prolazu s organiziranim grupama, koji dođu posjećivati naše gradove ili mjesta gdje su se snimale određene poznate TV serije i već sutra su negdje drugdje. Za nas su do sada bile važne samo brojke i uvjeravali smo sami sebe kako smo mi najbolji umjesto da budemo kritični i da odlučimo što želimo i kakav turizam hoćemo", rekao je Fernetich. Naglasio je da prije svega politika treba definirati kakav turizam želimo i kako se mjeri uspjeh u turizmu. Smatra da turizam mora omogućiti domicilnom stanovništvu odnosno zajednici da bolje živi.

"Treba prestati sa zatvorenim resortima i all inclusive ponudom. Turizam mora biti izravna poveznica između naših seljaka, ribara ili proizvođača hrane sa svijetom, i to s ciljem njihovog boljeg življenja i kvalitetne promocije Hrvatske u svijetu. Treba podržati i omogućiti da se turizmom bave oni poduzetnici, građani, obitelji koji dugoročno razmišljaju, koji razmišljaju da će se poslije njih i naša i njihova djeca moći baviti turizmom. Nama treba održivi, a ne masovni dvomjesečni turizam s jedinim ciljem stvaranja profita, a da istovremeno mladi moraju iseljavati iz Hrvatske jer ovdje za njih nema posla ni budućnosti", rekao nam je Fernetich, piše Index.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa