KUD Barban uspješan na Međunarodnoj smotri folklora

0

Članovi KUD-a Barban su od 19. do 21. srpnja bili u Zagrebu i nastupili na 53. Međunarodnoj smotri folklora. Ovogodišnji nastup na toj prestižnoj i važnoj smotri u Zagrebu bio je već deveti od osnutka Društva. Međunarodna smotra nazvana „Karolinom i Luizijanom do Rijeke“ bila je tematski posvećena proslavi grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, a samim time i predstavljanje etnografskog i folklornog bogatstva šireg područja prostora Gorskog kotara uz povijesne ceste kojima se dolazi do Rijeke, te Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera. Intencija organizatora je bila okupiti najkvalitetnije izvođače koji će svojim izvedbama sačuvanog kulturnog blaga pridonijeti vidljivosti i prepoznatljivosti tog područja u međunarodnim okvirima. Za nastup na ovogodišnjoj međunarodnoj smotri članovi KUD-a Barban su pozvani po preporuci istaknutog etnomuzikologa Vida Bagura s kojim već dugi niz godina uspješno surađuju.

Na smotri je nastupila i manja grupa članova Zajednice talijana Armando Capolicchio iz Galižane, odnosno svirači na simbolo i pive te pjevači koji su pjevali a la longa, a la pera i zoto le pive. Članovi KUD-a Barban su bili jedini predstavnici hrvata iz Istre te su dostojno predstavili bogatstvo očuvane baštine koju njeguju i promoviraju. U programu su izvedene svirke na razne autohtone istarske instrumente (mih, mala i velika roženica, svirale, šurle), pjevanje bez instrumenata „Mila moja imaš kadi koga“, tarankanje uz mih, tarankanje uz veliku i malu roženicu „Od stare hiže striha pada“.

Prikazani su plesovi karakteristični za Barbanštinu „Polka“ i „Barbanski balon“. Brojni nastupi članova KUD-a Barban tijekom tri dana boravka na smotri su jako dobro prihvaćeni od strane publike a od strane stručnjaka pohvaljeni te ocijenjeni veoma kvalitetnim. Nastup na 53. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu je također bio od iznimnog značaja za Istarsku županiju radi jačanja zavičajnog identiteta i njegovanja posebnosti na što su članovi KUD-a Barban iznimno ponosni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa