Fešta istarskog vola i fuži: Dođite na Jakovlju u Kanfanar

0

Na održanoj tiskovnoj konferenciji 23. srpnja u Kanfanaru predstavljen je program ovogodišnje kanfanarske Jakovlje koja će se održati ovog petka i subote. Tradicionalna fešta fuži i boškarina najavljena je pored vale u kojoj će se u subotu održati natjecateljski dio smotre istarskih volova, kao glavne prepoznatljivosti ove 29 godina duge manifestacije. Na početke i značaj Jakovlje, pogotovo kada je riječ o poticanju očuvanja ove autohtone i zaštićene istarske pasmine, osvrnuo se općinski načelnik Sandro Jurman koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i Općina Kanfanar dala svoj doprinos spašavanju boškarina te tijekom svih ovih godina ostala partner uzgajivačima istarskog goveda. Upravo s ciljem da se poruka o potrebi očuvanja boškarina, kao simbola istarske tradicije i kulture, još snažnije prenosi, načelnik je najavio i novi projekt općine, odnosno „Tematski park istarskog vola“ čije će otvaranje biti upriličeno sljedeće godine, povodom jubilarne 30. Jakovlje, a cijeli će projekt javnosti biti predstavljen ove subote, pola sata prije početka smotre istarskih volova.  S druge strane, još jedna novost ovogodišnje Jakovlje je i činjenica da će gastro show Fužijada u potpunosti biti eco-friendly i plastic-free manifestacija, čime Općina Kanfanar želi ukazati i na potrebu veće brige o očuvanju okoliša i sprječavanju njegova daljnjeg onečišćenja.

Gastro show Fužijada kojim program Jakovlje započinje 26.7. najavila je Klara Marić te predstavila bogatu ponudu tradicionalnim umaka s kojima će se posluživati fuži. U ponudi će biti fuži sa šugom od istarskog goveda, fuži sa šugom od domće kokoše te oni s plodovima mora i tartufatom, a svoje će „autorske pijate fuži“ predstaviti i poznati domaći i strani chefovi. Na Fužijadi će i ove godine sudjelovati i štićenici Down syndrom centra iz Pule, za djecu će biti organizirane kreativne radionice, a kulinarske vještine u natjecateljskom djelu manifestacije odmjerit će ekipe općina Svetvinčenat, Sv. Petar u Šumi, Bale i Kanfanar.

Centralni dio subotnjeg programa, smotru istarskih volova, najavila je Ivana Maružin i predstavila 18 volova i 12 uzgajivača koji će sudjelovati u ovogodišnjoj smotri. Tradicionalno, nakon povorke kroz naselje, volove će se vagati, a potom će krenuti i oranje s volovima na način kako se je to nekada radilo, u čemu će se moći okušati i posjetitelji. Volovi stižu iz svih područja Istre, a bit će ih u starosti od 3 pa sve do 12 godina. Po odabiru najljepših, najtežih i najposlušnijih istarskih volova, uslijedit će i zabavni dio programa Jakovlje kojeg je predstavila predsjednica organizacijskog odbora Sandra Orbanić te najavila i ostale sadržaje iz bogatog programa ovogodišnje Jakovlje koji će se odvijati tijekom oba dana. Goste će u večernjem programu u petak zabavljati Luka Basi, a u subotu nastupaju Ivan Zak i Ribalta band. 

PETAK 26.7.

18:30 Galerija Malenica: otvorenje izložbe
19:00 Nogometni turnir veterani-seniori
19:00 Gastro show FUŽIJADA
21:00 Koncert Luka Basi

SUBOTA 27.7.

9:00 Rekreativna biciklijada
9:00 Tradicijsko boćanje
9:00 Boćarski turni
11:00 Sveta misa
12:00 Prodajna izložba istarskih suvenira
17:30 Predstavljanje projekta „Park istarskog vola“
18:00 Tradicionalna smotra istarskih volova
20:30 Kulturno-umjetnički program: KUD Dvigrad i gosti
22:00 Koncert: Ivan Zak i Ribalta band

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa