Evo što vas očekuje na Danima rajčice u Umagu!

0

Već dvadeset i drugi put se u Umagu održava humanitarno-kulinarski projekt „Dan rajčice“ u organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umag, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ Umag. Riječ je o hvalevrijednom humanitarnom projektu tijekom kojeg se ove godine nastavlja s prikupljanjem sredstava za nabavu radiološkog uređaja za umaški Dom zdravlja, a u kojoj će sudjelovat i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović, koji će brojnim posjetiteljima po promotivnim cijenama dijeliti porcije tjestenine s Podravkinim proizvodima od rajčice. Program Dana rajčice predstavili su na konferenciji za medije 23. srpnja 2019. godine u umaškoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović te predstavnik Podravke Oliver Friščić.

Dan rajčice će biti održan 25. srpnja, počevši s tradicionalnim stručnim skupom u jutarnjim satima, na kojem će ugledni strani i domaći stručnjaci govoriti o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Na skupu se tradicionalno pred početak berbe rajčice svake godine okupe proizvođači rajčice s područja Istre, stručnjaci i znanstvenici, analizirajući stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i za Hrvatsku najznačajnije povrtne kulture. Stručni skup će biti održan u Gradskoj vijećnici s početkom u 10:00 sati, a po završetku stručnog skupa tradicionalno će se najuspješnijim proizvođačima rajčice za preradu s područja Istre dodijeliti priznanja, i to proizvođačima koji su prošle godine za preradu isporučili najviše rajčice, oni čija je rajčica bila najkvalitetnija, kao i oni koji su u odnosu na prethodnu godinu postigli najveći napredak u proizvodnji.

Predviđen je i obilazak proizvodnih i pokusnih polja na kojima poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljaju najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice. Ove godini uz domaće stručnjake i znanstvenike svoja iskustva i rezultate istraživanja proizvođačima rajčice prenijeti će gosti iz Mađarske i Italije prezentacijama vezanim za stvaranje i odabir novih hibrida te primjenu organskih tekućih gnojiva u proizvodnji rajčice za preradu.

“Već dvadeset i dvije godine zaredom manifestacija „Dan rajčice“ simbolično obilježava početak prerade rajčice na našem području, kao i njezinu stoljetnu tradiciju u našem kraju. Ova je manifestacija od velikog značaja za gospodarstvo Grada Umaga, obzirom da se na istom mjestu susreću naši poljoprivrednici i stručnjaci predavači te na jednom mjestu mogu dan posvetiti savjetovanju i razmjeni iskustava. Ukoliko k tome dodamo i humanitarnu notu ove manifestacije, koja ulazi u projekt „Dobro srce Umažana“ u okviru kojeg se iz godine u godinu prikupljaju značajna sredstva za potrebite građane Umaga, tad ovaj event dobiva još veći značaj. Svake godine „Fešta od rajčica“ donese sve veća sredstva, čime naši sugrađani i brojni turisti pokazuju svoje veliko „humano“ srce.” naglasio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

 „Fešta od rajčica“, humanitarno-kulinarska priredba tijekom koje će Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza prirediti tjesteninu s proizvodima od rajčica po promotivnim cijenama, zasigurno će i ove godine postići velik uspjeh.

 „Ponosni smo što Turistička zajednica grada Umaga svake godine sudjeluje u organizaciji ovog značajnog projekta, jer je riječ o jednoj od najpopularnijih zabavno-gastronomskih manifestacija koja svake godine dupkom napuni Trg slobode domaćom i stranom populacijom. Savršen je to spoj gospodarstva, zabave, gastronomije i humanitarnosti.“ naglasio je direktor TZ-a Umag Milovan Popović.

Osim humanitarno-kulinarske note, „Fešta od rajčice“ će ponuditi i dobru zabavu jer će na središnjem gradskom trgu u 20 sati nastupiti domaći Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići i umaške mažoretkinje, nakon čega slijedi Lino igraonica za najmlađe, izvanredna zabava uz Alfa Time Band, ukusna tjestenina s proizvodima na bazi rajčica te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa