tragedija u puli

Psihijatar nakon ubojstva: 'Prisilna hospitalizacija spašava živote'

0
Dr. Herman Vukušić (foto: Facebook)
Dr. Herman Vukušić (foto: Facebook)

Nakon ubojstva njemačkog turista u Puli na svom Facebook profilu reagirao je psihijatar sa zagrebačkog KBC-a dr. Herman Vukušić. U postu pod nazivom 'Prisilna hospitalizacija spašava živote!' napisao je:

"Hoće li sada kamarila zaštitnika ljudskih prava iz Europske Komisije i raznih udruga koje svaki mjesec hodočaste psihijatrijske odjele u bojazni da netko nije prisilno hospitaliziran protiv svoje volje ići objasniti roditeljima mladog njemačkog turista zašto je njihov sin kod Pule sinoć hladnokrvno ubijen? Ubojica je hodao okolo pričajući da dolazi iz Treće galaksije i da je on Bog osobno...Studenti četvrte godine medicine po prethodnoj rečenici znaju da se radi o visoko razvijenoj psihozi koja u pravilu sa sobom nosi rizik heteroagresije (nasilja prema drugima), pa s velikim nestrpljenjem iščekujem detalje ovoga slučaja... Naime, pored Paga i Đakova, ovo je treći puta da nasilje s tragičnim posljedicama sprovode osobe s duševnim poteškoćama i poremećajima osobnosti kojima je mjesto odavno trebalo biti na bolničkom liječenju.

Ne moramo ići dalje u kompleksne analize društva i sustava, niti prosvjedovati po trgovima i priređivati glamurozna tele zbivanja kako bi došli do odgovora na pitanje zašto su se ove tri tragedije desile. Odgovor je kristalno čist: počinitelji su bili teško duševno, odnosno karakterno poremećene osobe. Ja, kao netko kome je zvanje da takve osobe liječi, imam pitanje za društvo i sustav: Zašto psihijatri nemaju pravo direktnog iniciranja postupka prisilne hospitalizacije za one za koje procjene da predstavljaju možebitnu opasnost po sebe osobno, svoju okolinu i društvena dobra? Koliko još djece mora biti bačeno kroz prozor i ljudi biti ubijeno prije nego li mi netko odgovori?', napisao je dr. Vukušić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa