Iskusni nudist govori o svojim iskustvima u Koversadi

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Hrvatska obala ima pionirsku ulogu i dugu povijest nudizma, no taj nekoć popularni trend teško pronalazi nove pobornike, posebice među mladima, a broj kampova je od "zlatnog doba" u stalnom padu. "Za mene je naturizam sloboda", ističe Dušan Salomon, Slovenac koji sa suprugom već gotovo pedeset godina posjećuje najveći hrvatski nudistički kamp, piše Jutarnji,

Taj 65-godišnjak koji živi u Njemačkoj šali se da je nudizam štedljiv način odmora jer se ne troši novac na kupaće kostime. "Ovdje se svi osjećaju slobodnijima, svatko je ono što je", dodaje njegova supruga Katarina, sjedeći u sjeni pored njihove kamp prikolice. Dušan i Katarina sretni su što imaju kćer i 20-godišnjeg unuka koji im se pridružuju na ljetovanjima u Koversadi, nudističkom kompleksu na otočiću uz zapadnu obalu Istre.

No, gosti kampa su velikom većinom stariji od 40. "Mlađim naraštajima naturizam jednostavno nije dovoljno privlačan kao njihovim roditeljima", ističe Nenad Škuflić, direktor kampova u Adris Grupi koja upravlja Koversadom. U tom kampu, čije se borove šume prostiru na oko 100 hektara, gosti su goli dok se šeću, bave se sportom ili voze bicikle. Odjeveni moraju biti samo kad ulaze u restoran ili u dućan. Upravo su tamošnjim tirkiznim vodama britanski kralj Edvard VIII. i njegova buduća supruga, Amerikanka Wallis Simpson, zaplivali goli 1936. godine.

"To su prenijele sve veće europske novine. Bila je to ogromna promocija za naturizam, od čega smo dobro profitirali i da toga nismo bili svjesni", smatra Jerko Sladoljev, poznati istarski stručnjak za turizam i jedan od pionira nudizma u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa