Ditmar Paolo Šegon: Prodavao voće u Italiji, sad je voditelj u marini

0
Ditmar Paolo Šegon (foto: Jutarnji list)
Ditmar Paolo Šegon (foto: Jutarnji list)

Nautička patrola još nije ni otišla iz Vrsara, a ja već smišljam plan kako da se tu vratim na odmor i ponovo budem dio tih emocija, priča i doživljaja. Kroz marinu nas je proveo recepcioner Ditmar Paolo Šegon (39), koji je uključen u sve događaje u tom mjestu, piše Jutarnji list.

Otac mu je iz Vrsara, a majka Regina je Njemica. - Upoznali su se 1967. godine, kad je ona s roditeljima došla u nudistički auto kamp, gdje je moj otac radio kao konobar. Imala je 17 godina, a on 26. Već 1969. došla je živjeti u Vrsar. Iako je sasvim solidno naučila istrijanski i radila je kao recepcionerka u hotelijerskom poduzeću “Anita”, u kući se stalno govorio njemački. Ditmar je nakon odsluženja vojnog roka šest godina radio u Italiji, gdje ima rodbinu i gdje je imao kamion i restoranima je prodavao voće i povrće. Kad se jednog ljeta na ferije vratio u Vrsar, na plaži je upoznao Slovenku Ivu zbog koje se vratio doma. Imaju dvije kćeri, a u njegovoj kući se govori - slovenski. Evo kako to izgleda:

- Kćeri sa mnom govore slovenski, a ja im odgovorim na hrvatskom jeziku. Pitamo ga za tajnu zbog koje nautičari iz marine Vrsar svjedoče koliko im je tu lijepo i ugodno. - Čar je naše marine što nije velika, pa sa svakim gostom uspijemo stvoriti kvalitetan kontakt. Sa svima se sprijateljimo, znamo sve o njima. S Talijanima obično razgovaramo o hrani i nogometu. S drugim gostom poveže nas isti hobi. U svakom slučaju uvijek nađemo neke dodirne točke. A oni često cijeli personal marine odvedu na večeru. Ditmar Šegon napominje da nemaju puno problema, ali kad ih imaju, svaki put ih uspješno rješavaju. Posebno im je važno da se gosti tu osjećaju sigurnima.

- Malo smo komunalno poduzeće. Svi koji u njemu radimo smo s područja Vrsara i iz okolnih sela. Svoj posao ne smatramo nekakvom obvezom koja bi nas opterećivala, nego s guštom idemo raditi. Sigurno je da na naše zadovoljstvo na poslu utječe što imamo dobre kolege i rukovodstvo. Mislim da je to najvažnije, kaže Šegon za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa