Otkriven uzrok 'detonacija'

Borbeni avioni presreli privatni zrakoplov: 'Nije odgovarao na pozive'

1
Foto: MORH
Foto: MORH

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Hrvatske. Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji, objavio je MORH. Podsjetimo, nad cijelom Istrom ujutro su se začule dvije 'eksplozije', no kasnije se ispostavilo da je to bio zvuk avionskog probijanja zvučnog zida.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova. Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivnu identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Hrvatske, objavio je MORH.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb. Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa