Poreč grad s najvećim prirodnim prirastom u Istri

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. Prema njima, Poreč je grad s najvećim prirodnim prirastom u Istri s ukupno 171 rođenim djetetom, te 144 umrlih, čime je u ostvaren vitalni indeks od  čak 118. Uz Poreč, pozitivne rezultate ostvarili su još samo Novigrad i Vodnjan.

- Poreč već godinama bilježi pozitivne demografske brojke, porast broja rođene djece i useljavanje. U samo nekoliko godina broj stanovnika porastao je za 18%. Upravo zato je naš prioritet ulaganje u naše najmlađe – nakon što smo samostalno izgradili dvije nove osnovne škole za 700 učenika, otvorene su i nove jaslice u Velom Maju, u Dračevcu trenutno gradimo novi vrtić i jaslice, a do kraja godine počinje s izgradnjom i vrtić u Žbandaju, rekao je povodom objave rezultata porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Na nacionalnoj razini, u odnosu na 2017. smanjen je negativan prirodni prirast s rekordnih -4,1 na 3,9. Broj sklopljenih brakova u 2018. godini bio je 19,921, dok je pravomoćnih razvoda bilo njih 6,125. U odnosu na 2017. godinu, sklopljeno je manje brakova te je bilo i manje razvoda. Pozitivan prirodni prirast bio je u 58 hrvatskih gradova i općina, a negativan u njih 492 te u Gradu Zagrebu. Pet gradova i općina imalo je nulti prirast - stoji u podacima DZS-a.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa