Sa zagrebačkim narkobosom pao i rovinjski policajac

0
Vila u Mlinovima u kojoj je narkobos živio (foto: Jutarnji list)
Vila u Mlinovima u kojoj je narkobos živio (foto: Jutarnji list)

Osoba s više identiteta, o kojoj je New York Times 2003. pisao kao o kriminalcu povezanom s albansko-jugoslavenskim podzemljem osumnjičena je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodila organizaciju za krijumčarenje kokaina. Prema sumnjama USKOK-a, krakovi te organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije, a u njezinu razbijanju surađivale su policije najmanje šest država, piše Jutarnji.

Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena. Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog stoljeća kao Michael Dokovich i Michael Bugatti. Kada se 1994. na Floridi oženio s kćeri tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Michael Illyriani. U posljednje je vrijeme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin. Dokovich je već dva mjeseca u zatvoru u Švicarskoj. Uhićen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je netom prije privatnim mlažnjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je pak, u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizirana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija diljem svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći. Istražitelji su snimili zaista svašta: od privatnih mlažnjaka za koje su radi prikrivanja pošiljke kokaina krijumčari unajmili pravu stjuardesu i ukrcali prave putnike, preko luksuznih Mercedesa koji su u zavarenim podvožjima imali po milijun eura do posjeta južnoameričkih sicarija koje su Dokovich i njegovi suradnici pozvali na izlet te im pokazivali noćni život Zagreba.

sim Dokovicha, USKOK je za pripadnost navodnoj skupini osumnjičio još sedam osoba. Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokovichu u policijskom sustavu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovich koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući si nove identitete, piše Jutarnji na čijim stranicama pročitajte cijeli članak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa