U Pazinu 30-ak novoizgrađenih stanova čeka stanare, a cijene i dalje previsoke

0
Osim široke ponude stanova na različitim lokacijama, jednako tako široka je i ponuda cijena
Osim široke ponude stanova na različitim lokacijama, jednako tako široka je i ponuda cijena

"Kupio bih stan, ali banka kaže da nemam uvjete za kredit pošto smo i ja i žena zaposleni na određeno", priča mi poznanik, koji je kaže imao namjeru kupiti stan u Pazinu, ali je, kako kaže, zapeo već na prvoj stepenici, prije negoli je uopće krenuo u odabir nekretnine.

Što se pak odabira tiče, na Internet oglasnicima specijaliziranim za kupoprodaju nekretnina ako u tražilicu ukucate "Pazin", dobit ćete pozamašan popis nekretnina. Na GoHome oglasniku taj popis doseže brojku od preko 100 nekretnina, bilo da se radi poljoprivrednim ili građevinskim parcelama, kućama, vilama, stanovima ili poslovnim prostorima.

Osim široke ponude nekretnina na različitim lokacijama, puno je širi raspon njihovih cijena. U Pazinu su, naime, u posljednjih pet  godina izgrađene dvije stambene zgrade, jedna u blizini centra, a druga u prigradskom naselju. Broj prodanih stanova do danas relativno je mali, odnosno, prodano je tek oko 30 posto stanova, što zbog gospodarske situacije što zbog visokih cijena.

Naime, cijene ovih novoizgrađenih stanova počinju od 1200 eura po kvadratnom metru, a sežu do čak 1600 eura po kvadratnom metru, ovisno o orijentaciji stana, kvadraturi i opremljenosti. S druge strane, u centru grada moguće je pronaći renovirani stan od primjerice 62 m2 po koji se prodaje po cijeni od 950 eura po metru kvadratnom. Uz spomenute cijene, novci koje prodavači stanova traže najčešće su poprilično više od onih po kojima se ti stanovi na kraju uspiju prodati.

Cijene ovih novoizgrađenih stanova kreću se od 1200 do 1600 eura po kvadratnom metru
Cijene ovih novoizgrađenih stanova kreću se od 1200 do 1600 eura po kvadratnom metru
U Pazinu je, uz 50-ak novih stanova u dvije zgrade, u planu izgradnja još jedna poslovno-stambene zgrade. Naime, Grad Pazin u svom planu ima izgradnju stanova u programu poticanje stanogradnje gdje će također,  ovisno o broju zainteresiranih, biti izgrađeno još 10-ak stanova.

Uzimajući u obzir tešku gospodarsku situaciju, problem poznanika s početka priče, uvođenje poreza na nekretnine, možda sve zajedno ipak prisili vlasnike stanova da cijene prilagode tržištu, odnosno kupovnoj moći građana, u suprotnom zgrade će i novi stanovi ostati sablasno prazni, a ako tako prođe još nekoliko godina, više neće biti ni novi. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Ubrzo bi na ovoj lokaciji trebala početi izgradnja stanova poticane stanogradnje
Ubrzo bi na ovoj lokaciji trebala početi izgradnja stanova poticane stanogradnje
Ponuda nekretnina na Internetu
Ponuda nekretnina na Internetu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa