Gradnja golf igrališta kod Dajle trebala bi početi krajem godine

0
Roberto Bradić i Zvonko Anderluh (foto: Novac)
Roberto Bradić i Zvonko Anderluh (foto: Novac)

Na nekadašnjem crkvenom zemljištu kraj Dajle u Istri gdje bi trebao kroz dvije godine niknuti novi golf resort u Fratarskoj šumi, odnosno trebao bi se realizirati projekt Biska Golf Istra. Gradnja bi trebala početi krajem godine. Bio bi to završetak trakavice oko investicije teške 115 milijuna eura koja je započela još davne 2006. godine i pravi je pokazni je primjer kako je danas gotovo nemoguće pokrenuti neku investiciju u Hrvatskoj, a da investitor pritom ne naiđe na nevjerojatan skup problema i zavrzlama svih mogućih oblika. I usprkos tome, ostaje ustrajan, piše Novac.

- Mi ne odustajemo. Još uvijek je taj projekt itekako isplativ bez obziran na sve izgubljene godine. To nažalost ne možemo naplatiti. Kada se do kraja okončaju svi upravni postupci oko ovog projekta, ne vidim razloga da prvi strojevi ne zagrme ove godine, a samo građenje resorta trajalo bi dvije godine. Dakle, nije sporno da će se taj projekt dogoditi, a mi za njega imamo sve što nam treba – od studije utjecaja na okoliš do lokacijske dozvole i projektne dokumentacije, kazao nam je nedavno u Poreču na konferenciji o golf turizmu Zvonko Anderluh, član uprave tvrtke Golf Istra Magica iz Zagreba koji je pokrenuo taj projekt. Vrlo je optimističan da se nazire kraj njegova mučna puta oko ove investicije koja je započela sporenjem oko crkvenog zemljišta u Dajli, da bi im to zemljište država jednim dekretom oduzela, iako su ga kupili, a kada je sud dosudio da su investitori u pravu i da je zemljište njihovo, krenuli su problemi oko komunalnog doprinosa. I rješavanje tog pitanja sada traje već tri i pol godine.

- Dok autobusi sa školovanom djecom odlaze iz ove zemlje, projekti poput našega, koji je težak 115 milijuna eura, stoje. Za taj projekt nikoga nismo pitali ni da nam pokloni hektar zemlje. Kupili smo zemljište koje je bilo čisto i koje je bilo predviđeno za tu namjenu, a onda nakon toga dogodilo se to što se dogodilo. Crkva je tužila crkvu i kada su se oni dogovorili, a to je trajalo od 2006. do 2015. godine. Dogodilo se i da je tadašnji i sadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jednim potezom pera tu zemlju predao crkvi iako smo ju mi kupili. I tada smo bili prisiljeni tužiti državu, a tu smo tužbu pravomoćno dobili, sjeća se Anderluh prve ogromne prepreke koja je dovela u pitanje tridesetak milijuna eura uloženih u razne dozvole i pripremu projekta. No oni nisu posustali.

Međutim, sve i dalje stoji jer nisu okončani upravni postupci oko obračuna komunalnog doprinosa. Naime, investitor nije pristao da se za gradnju golf terena obračunava sličan komunalni doprinos kao za gradnju hotela, iako ne otkriva o kojem je iznosu riječ. Doduše u službenoj odluci Općine Brtonigla stoji da se za područje Fratarske šume koja je u prvoj zoni, obujam objekta u kubicima množi s jediničnom vrijednošću komunalnog doprinosa u zoni, a ona iznosi 138,28. Ne piše točno kako se obračunava doprinos za golf igralište, ali stoji da se za otvorene bazene i druge otvorene građevine komunalni doprinos obračunava množenjem tlocrtne površine građevine kvadratima s jediničnom vrijednošću komunalnog doprinosa. Svojedobno se spominjalo da je tlocrtna površina od 2.500 do 3.500 kvadrata, a množenjem se dolazi do iznosa od 344 do čak 480 tisuća kuna. Po staroj odluci cijena je bila 180 kuna po kubiku, odnosno kvadratu.

- Očekujemo da ćemo ove kalendarske godine završiti taj postupak jer to sada traje predugo. Moramo nešto promijeniti jer su upravni procesi rak-rana ovakvih velikih projekata. Kada prođeš tri balvana, četvrti te dočeka. Ako u zakonu piše da ti je netko dužan u 30 dana donijeti neki odgovor, onda neka to tako i bude, ističe Anderluh. Veli da se u ovom postupku nije čak ni uvažilo mišljenje Ministarstva graditeljstva, ni pravomoćna presuda Upravnog suda po tom pitanju.

- I dalje se rade neke stvari koje investitor ne može prihvatiti. Dakle, radi se o prevelikom iznosu komunalne naknade za gradnju samog igrališta. Nitko ne spori komunalni doprinos za gradnju objekata. Ti iznosi će se platiti. Ali iznosi za gradnju golf igrališta su i više od 100 puta veći od onoga što je definirano presudom upravnog suda. I zato smo ponovno na sudu. Međutim, to će biti riješeno, pozitivan je Anderluh koji nam pojašnjava da će se golf Biska biti ogledni primjer golf resorta s malom izgrađenošću.

- Na površini od 750 tisuća kvadrata, a izgrađenost je samo četiri posto. Radi se o 540 kreveta, a igralište će imati 18 rupa, zaključuje Anderluh. Izgradit će se i klupske kuće na površini od 2.500 do 3.500 kvadrata, objekti održavanja na 1.600 do 2.400 kvadrata, rezidencijalni dio sa 79 vila neto površine od 42.000 do 45.000 kvadrata, komercijalne zone uz mogućnosti proširenja obuhvata. Golf teren je projektirao European Golf Design iz Londona pod palicom Jeremya Slessora, piše Novac.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa