Poreč

Otvorena teretana za osobe s invaliditetom, jedna od najvećih u Istri

0
Vrpcu je prerezao Dean Maršić
Vrpcu je prerezao Dean Maršić

Pred brojnim okupljenima 11. srpnja u sklopu sportsko rekreacijskog centra „Veli Jože“ otvorena je prva teretana, odnosno vježbalište za osobe s invaliditetom u Poreču. Vježbalište je realizirano kao dio projekta “ I ja mogu trenirati” koji provodi porečki Body-building klub “Veli Jože“, zajedno s partnerima Gradom Porečom, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Društvom invalida Poreč. Klub se, zajedno s partnerima prijavio na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport” i dobio najveći iznos sufinanciranja.

Kako je na otvorenju rekao Dalibor Jakovčić, predsjednik Body-building kluba „Veli Jože“, u lipnju prošle godine prijavili projekt za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014.-2025. raspisanih od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Za isti je odobreno gotovo 1,5 milijuna kuna, a jedan je od najvećih projekata koji jedna sportska udruga u Poreču provodi i među većima je u Istri.

Sredstva su raspoređena u dvije faze, za infrastrukturu i nabavu opreme i za provedbu projekta sa sudionicima, osobama s invaliditetom. Treninzi će se odvijati u dva puta tjedno uz stručan nadzor trenera, fizioterapeuta, kineziologa i nutricionista. Teretana će biti slobodna za korištenje svim osobama s invaliditeteom i svim članovima sportskih klubova Grada Poreča. -Ovim putem pozivam sve osobe s invaliditetom da nam se pridruže u treninzima u slijedećih 2 i pol godine koliko projekt traje i da se zajedno s članovima bodybuilding kluba „Veli Jože“ druže, vježbaju i na kraju svega dobro zabave i steknu naviku vježbanja kao dobrobit za njihov život i nakon projekta, rekao je Jakovčić. 

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako se Poreč trudi biti sredina koja stalno ulaže u podizanje standarada, pa samim time i u kvalitetu života svih svojih stanovnika, te dodao kako je ovo jedna od najvećih teretana u Istri.

-Iako kao Grad trenutno provodimo više od 50 projekata, od kojih su neki financijski puno izdašniji, projekt “I ja mogu trenirati” posebno mi je prirastao srcu i vjerujem da će pomoći u krajnjem cilju – osnivanju sportske udruge osoba s invaliditetom. I u ostalim projektima vodimo računa da su prilagođeni osobama s invaliditetom, tako je nedavno otvorena gradska plaža u Špadićima prilagođena osobama s invaliditetom i slabovidnim osobama, od ulaza u more, posebnih svlačionica do taktilnih površina. Također Grad Poreč sudjeluje u EU Projektu Usefall kojim nam se pružila prilika za daljnje investiranje u jačanje i poticanje socijalnog razvoja, odnosno u konkretne mjere kojima sprječavamo rizik društvene isključenosti osoba s invaliditetom i potičemo inkluzivni turizam. Kroz ovaj projekt ćemo, zahvaljujući sredstvima Europske unije sanirati kamenu oblogu na Lungomareu. Predviđeno je postavljanje rampe za teško pokretne osobe, prilagodba i uređenje šetališta, kako bi se izbjegla skliskost i uklonila postojeća oštećenja. Dio aktivnosti kroz projekt usmjerili smo i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izradit ćemo u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost bazilike. Održali smo i edukaciju za turističke vodiče te ih naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida. Osim toga, trenutno se radi na tome da idemo u izradu aplikacije za pomoć osobama s invaliditetom u Poreču, pomoću koje bismo pružali korisne informacije od parking mjesta, mjesta sa rampama, zdravstvenih ustanova i slično.

Želimo biti smart city, pametan grad koji brine o svim svojim stanovnicima i turistima, i zato me svaki ovakav projekt, poput ove teretane posebno veseli, zaključio je gradonačelnik. Prisutne je pozdravila i ovaj projekt pohvalila i zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

Briga za zdravlje i briga za ljude jedan je od prioriteta Istarske županije. U proteklom periodu napravljen je veliki iskorak što se tiče kvalitete života osoba s invaliditetom, prije svega zahvaljujući zajedništvu, suradnji naših udruga, gradova i općina. Županija se trudi održati korak sa potrebama udruga osoba s invaliditetom i kroz naš proračun osigurati potrebna sredstva za provođenje njihovih programa i projekata. Pri tome se posebno vodimo motom da osobe s invaliditetom trebaju biti funkcionalne, samostalne u svojim domovima i tu bih pohvalila projekt mobilnog tima pomoći u kući Društva invalida Poreč koji financira i Istarska županija, rekla je Ćakić Kuhar. Zažaljela je da ova teretana bude  mjesto rehabilitacije i druženja

Teretana je otvorena rezanjem vrpce koje je odradio Dean Maršić, jedan od budućih korisnika iste. Nakon otvaranja svi su okupljeni razgledali teretanu, a budući korisnici i isprobali sprave. Vježbalište se proteže na površini od 400m2 i ima uređen prilaz za osobe s invaliditetom a u njoj se nalazi četrdesetak sprava.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa