Poreč rekorder po izdvajanju za obrazovanje

0

Specijalizirani portal gradonačelnik.hr analizarao je podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. i istražili koji su gradovi najviše izdvajali za obrazovanje. A službene brojke kažu da su tek tri grada – Vis, Poreč i Požega, za obrazovanje izdvojila iznad 20 posto proračuna, osam ih je izdvojilo između 10 i 20 posto, dok su svi ostali na razini izdvajanja ispod 10 posto. Čak 20 gradova izdvojilo je ispod 1 posto.

Brigu o osnovnim školama u načelu vode gradovi i većina njih, ovisno o financijskoj situaciji, želi pružiti što bolje uvjete za nastavu, a korak dalje idu oni koji financijski pomažu primjerice, siromašnijoj djeci u financiranju obroka ili naprednoj djeci u dodatnoj nastavi.

S 22,8 posto proračuna izdvojenog za obrazovanje, Poreč je samostalno, u stopostotnom iznosu, financirao gradnju čak dvije osnovne škole i pratećih sportskih dvorana, te su tako omogućili jednosmjensku nastavu za sve učenike. 

- Otvorenjem ovih škola ostvaren je dugoočekivani san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To je standard koji želimo, jer tako povećavamo kvalitetu života u cijelosti ne samo za djecu i osoblje, nego i cijele obitelji koje sada imaju slobodna popodneva za igru i druženje. Samo u izgradnju škola i njihovo opremanje Grad Poreč-Parenzo uložio je preko 70 milijuna kuna + PDV, komentira gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Upravo je Poreč uvjerljivi prvak kad se gleda izdvajanje za obrazovanje po stanovniku – izdvojili su 2.478 kuna, 300 više od drugoplasiranog Visa. Usporedbe radi, deseti na listi najboljih u Hrvatskoj izdvaja po glavi stanovnika 429 kuna za obrazovanje, što je gotovo šest puta manje od Poreča.

Ove je godine za odgoj i obrazovanje planirano 29,7 milijuna kuna. U tri osnovne škole plan je uložiti oko 6,4 milijuna kuna, u umjetničku školu oko 1,4 milijuna kuna, a 452,3 tisuće kuna u programe srednjih škola, kojima je osnivač Županija. Tu je još financiranje studenskih i učeničkih stipendija s gotovo milijun kuna, pa sufinanciranje produženog boravka, pomoćnika u nastavi itd.

- Broj stanovnika u Poreču ubrzano raste, u proteklih par godina za čak 18%, pa nakon ulaganja u temeljnu infrastrukturu poput zaobilaznice ili odvodnje, trenutno značajna sredstva ulažemo u predškolski i školski odgoj. Gradi se drugi vrtić u godinu dana, a u planu je do kraja godine početi s gradnjom i vrtića u Žbandaju., rekao je gradonačelnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa