Gradu Umagu čista petica za transparentnost proračuna

0

Kao što to već tradicionalno biva, Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Grad Umag je i ove godine potvrdio status odlikaša te dobio najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje da je naš Umag jedan od najtransparentnijih gradova u Lijepoj našoj. Osim navedenog, Umag je pohvaljen i po pitanju kvalitete mrežnih stranica. Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada jedne lokalne samouprave, ali istovremeno i potvrda za cjelokupnu zajednicu.

„Grad Umag uredno i transparentno objavljuje svu proračunsku dokumentaciju te je građani u svako doba mogu konzultirati na službenim web stranicama. Ujedno, ne bi li građanima olakšali razumijevanje financijskih dokumenata, izrađujemo i vodič za građane - takozvani „Proračun u malom“ - čija je namjera omogućiti transparentan uvid proračunskog procesa uz dostupne i razumljive informacije o prihodima i rashodima, kao i predviđenim aktivnostima i projektima. Mišljenja sam da sve mora biti dostupno i transparentno, a priznanje Instituta za javne financije potvrđuje da smo na dobrom putu. Naravno, uvijek može bolje, stoga ćemo nastaviti s uvođenjem novih praksi ne bi li građani bili što više uključeni u proces donošenja proračuna grada u kojem žive.“ naglasio je gradonačelnik vili Bassanese.

 Kako ističu u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija. Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA