Upoznajte Geronima, magarca iz disfunkcionalne obitelji

0
Ivan Perko i Geronimo
Ivan Perko i Geronimo

Vjerojatno ste čuli za legendarnog Indijanskog poglavicu Geronima. Osvećivao se blijedolikima zbog ubojstva žene i djece, ganjala ga je meksička i američka vojska i nisu ga mogli uloviti sve dok se sam nije predao. Ivan Perko je u svom rezervatu Donišnica nedavno pružio utočište Geronimu, 15-godišnjem predstavniku pasmine istarski magarac, koji je ulovljen u Loboriki nakon što je narušavao javni red i mir u Fažani. Geronimo je ušetao u tamošnji trgovački centar nakon čega je pozvana policija, ali nije se dao privesti, a kada je izašao obračunao se s dva psa – oni ugrizli njega, a on je izgrizao njih i to daleko uspješnije.

„Vlasnik ga je zapostavljao. Držao ga je vezanog za smokvu, sve dok mu se sajla nije urezala u vrat. To sam mu izvadio i ranu sanirao. Što je sve životinja proživljavala, možemo samo zamisliti. Zato sada morate biti oprezni: on se da podragati, ali ugrizao bi za prste ako suviše naglo ispružite ruku“, priča Perko.        

S obzirom da Sigurna štala za zlostavljane magarce ne postoji, Geronimu je prijetilo da završi u mortadeli za 10 kuna po kilogramu čistoga. Srećom, primljen je u Donišnicu i sada živi životom koji se može nazvati lagodnim. „U početku je bio agresivan prema ostalim magarcima, ali imamo i jednu kobilu,koja ga je, zato jer je veća i jača od njega, dovela u red“, priča Perko.

Geronimo je inteligentan i dobar izvor genetskog materijala, pa će se pariti s ovdašnjim magaricama. I poglavica Geronimo je imao mnogo žena i najmanje šestoro djece. Općenito, loši dečki imaju puno potomaka. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa