Motovun Boys: Rađa se novo središte hrvatske vinske scene

0
Foto: Kult plave kamenice
Foto: Kult plave kamenice

Kada izađete iz hotela Roxanich i krenete u smjeru suprotnom od grada Motovuna, naići ćete na smjerokaze za vinarije Fakin, Tomaz i Benvenuti. Marko Fakin osvojio je nekoliko zlatnih Decanterovih  medalja i desetke zlatnih medalja na Vinistri. Braća Benvenuti  poosvajala su dosta zlata i srebra i na Decanterovim Svjetskim nagradama i na International Wine Challengeu. Klaudio Tomaz za svoj je Teran Barbarossa iz 2016. godine osvojio veliku zlatnu medalju i 93 boda na Vinistri, i 94 boda na DWWA,  dovoljno za srebro. Mladen Rožanić ne šalje vina na natjecanja, ali ih uspijeva plasirati u ozbiljne međunarodne restorane, a k tome još drži predavanja na Oxford Wine Society, piše portal Kult plave kamenice.

Motovun očito postaje jedna od najvrućih i najnaprednijih hrvatskih vinskih destinacija. U čemu je tajna motovunske vinske renesanse? 

Posve pojednostavljeno govoreći, motovunski vinski klaster uspio je zbog dva presudna razloga. Jedan je naravno superiorni terroir, s optimalnom kombinacijom bijele zemljekoja daje mineralnost, fantastičnih ekspozicija, značajnih temperaturnih razlika i puno vjetra. Obitelj Fakin godinama je, primjerice, prodavala grožđe poznatijim vinarijama koje su od tog Fakinova grožđa proizvodile šampionska vina.

Drugi je razlog zajednički stav, koji povezuje sve važne motovunske vinare. Oni su, naime, kontrolirani i visokoartikulirani fanatici. Marko Fakin prvu je Decanterovu medalju dobio dok je još bio skoro anoniman, za malvaziju La Prima, vino koje katkad izgleda kao  gusti sok od marelice. Njegove su vinogradarske metode toliko radikalne kad je riječ o smanjivanju prinosa, da nam je preklani objašnjavao kako bi ga se pokojni djed javno odrekao, da vidi koliko grožđa baca.

Braća Benvenuti nekim su svojim vinima, poput briljantne Santa Elisabette koja je premlada i za konzumiranje i za ocjenjivanje, napravili još radikalniji zaokret. 

Mladen Rožanić zagovaratelj je dugog odležavanja, maceracija i prirodnog pristupa vinarstvu. Motovun Boys, skupina stilski nepovezanih ali vrijednosno i sadržajno sličnih vinara, trenutno su vjerojatno najuzbudljivija formacija na hrvatskoj vinskoj sceni, piše Kult plave kamenice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa