lorenco štifanić:

'Nisam ja Dalmatinac da vam otkrijem recept svojega brudeta'

0
Lorenco priprema brudet (foto: Jutarnji list)
Lorenco priprema brudet (foto: Jutarnji list)

- Nisam ja Dalmatinac da vam otkrijem recept svojega brudeta - govori nam kroz smijeh Lorenco Štifanić, predsjednik Sportskog ribolovnog društva “Grma” iz Funtane, ribarskog i turističkog mjesta na zapadnoj obali Istre, između Vrsara i Poreča, piše Jutarnji.

- Ne vjerujem ti ja u recepte, niti me zanimaju. To je za ove kuhare s televizije. Kod mene sve to ide osjećajno, kapiš. Na nos, na okus i na ruku - pojašnjava dok drvenom kuhačom miješa taj bogati brudet pun rakova, jastoga, velikih kozica i raznih začina. Funtanjanski brudet ima i svoj, kako obrazlaže Štifanić, najvažniji, ključni sastojak, bez kojega nema njihova brudeta.

- Grma! Bez njega nema ništa. Ne znam kako se to kaže na hrvatski, samo mi Funtanjani tog raka nazivamo grma, nitko drugi. Kapiš, bez njega nema ovog finog šuga, a osim u brudetu može se napraviti i u foliji pa na grilu. Lako ga je naći, skriva se u rupama u kamenu, a kod nas je stjenovito. Izlazi van kad je mjesečina, ponaša se kao jastog, iste su to navike života - govori pokazujući na raka u velikom loncu iz kojega se širi zanosni miris. Nalazimo se u prostorijama ŠRD-a “Grma”, smještenim odmah uz funtanjansku marinu. Lorenco Štifanić jednom rukom pravi brudet, drugom poha raže, a priprema usput i školjke na roštilju.

- To su naše kapešante, posebne istarske školjke - govori o “jakobovim kapicama”, najpoznatijim školjkama ovog kutka Istre. Posebne su po tome što rastu uokolo Novigrada, gdje se miješaju slatka voda rijeke Mirne i ona slana, morska, a mnogi govore kako ih je baš to učinilo jednima od najukusnijih na svijetu. Štifanić ih zalijeva bijelim vinom i začinjava, a potom stavlja na vrući gril.

- Ne treba njima puno, moraju biti pola ispečene, a pola sirove, kapiš. Čim ishlapi ovo vino moraš ih maknuti sa žara - pojašnjava omiljeni lokalni kuhar, ribar i predsjednik ribolovnog društva, koje je poznato po tome i da organizira veliku “big game fishing” manifestaciju pred kraj ljeta, kao i mnoga klupska takmičenja od kojih je najpoznatije i najvažnije ono u čast proslavljenom istarskom sportskom ribolovcu Arturu Štifaniću, Lorencovom rođaku, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa