Flego održao svoj prvi plenarni govor u Strasbourgu

0
Valter Flego
Valter Flego

„Nemamo više vremena pričati o podjeli fotelja i njima trgovati, već želimo čuti što će se konkretno raditi ovdje narednih pet godina. Pregovori su završeni i prionimo poslu“, istaknuo je 4. srpnja zastupnik Valter Flego (IDS/Renew Europe) u svom prvom govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, obraćajući se predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku. Naime, Tusk je od Parlamenta zatražio da podupre imenovanje Ursule von der Leyen za novu predsjednicu Europske komisije, o čemu će zastupnici odlučivati na idućoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja.

- Vijeće je završilo. Znamo rezultate, vidjeli smo tijek pregovora i ja bih rekao da sve skupa nije bilo najsretnije. Ali, trebamo izvući pouke iz toga – još se puno može ispraviti i promijeniti, kazao je Flego dodavši da „očekuje da svi koji u Parlamentu traže povjerenje nas zastupnika detaljno predstave i obrazlože svoje programe,  a mi im kao Parlament mjerimo prolazna vremena“.

- Očekujem da se polažu računi Parlamentu, koji je uvijek otvoren i nudi suradnju, te da zajedno s Komisijom itekako učinimo sve u našoj moći kako ne bismo zaostajali za Amerikom i Kinom. Možemo biti svjetski lider, zato idemo završiti priču o podjelama fotelja. Vrijeme je da postavimo konkretne ciljeve i krenemo ih čim prije realizirati, naglasio je zastupnik IDS-a Valter Flego u svom prvom plenarnom govoru.

Flego je tako prvi od 11 zastupnika iz Hrvatske sa započetim petogodišnjim mandatom, koji je danas govorio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Ovih je dana inzistirao na hitnom završetku pregovora i dogovora oko imenovanja čelnika europskih institucija, jer je svako daljnje odugovlačenje Flego smatrao nepotrebnim.

Bude li sredinom srpnja Njemica Ursula von der Leyen izabrana za novu šeficu Komisije, europski će pučani ponovno imati svoju osobu na toj čelnoj funkciji, a kako je Tusk danas izjavio, „ona će u tom slučaju biti prva žena na čelu Komisije, što je savršena rodna ravnoteža“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa