Mlada arhitektica projektirala unikatni seoski hotel u Istri

0
Nika Serdar (foto: Facebook)
Nika Serdar (foto: Facebook)

Istarska hotelska scena, s naglaskom na luksuz i posebnost, za oko mjesec dana postaje bogatija za jedno jako lijepo i po svemu sudeći unikatno mjesto. U kolovozu će tako biti otvoren San Canzian Village & Hotel smješten u selu Mužolini Donji kraj Buja koje broji tek tri stanovnika. Hotel je to koji će se moći pohvaliti najvišim standardima, odnosno kategorizacijom od pet zvjezdica. Imat će tek 25 soba, a o njegovoj ambicioznosti govori i činjenica da će u sklopu njega biti smještena i ekstenzija zagrebačkog fine dining restorana Noel, koji je ove godine dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, piše Telegram. Tekst prenosimo u nastavku.

“U procesu stvaranja hotela vodili smo računa poštivati duh mjesta, genius loci sela Mužolini Donji, a pritom ga arhitekturom oplemeniti. To nije bio lak zadatak s obzirom na to da u maloj sredini sa samo tri stanovnika stvaramo hotel za koji bismo mogli reći da je ‘selo u selu’. ” rekla mi je Nika Serdar, arhitektica nagrađivanog arhitektonskog studija SB projektiranje koji i potpisuje ovaj projekt, a koji su snage udružili i s cijenjenim dizajnerom Borisom Ružićem.

“Naime, investitori su imali jasnu viziju. Njihova želja bila je da gosti ovaj objekt ne smatraju novim, nego dijelom postojećeg sela, ali i zadržati vrijednost lokaliteta, s time da se građevina kao takva ne ističe. Glavno u oblikovanju bilo je utapanje u postojeći ambijent i stvaranje ravnoteže s okolnim objektima.” priča mi Nika te objašnjava da su ipak zbog želje za prepoznatljivošću uveli u projekt dozu suvremenosti, dok im je sama okolina u kojoj hotel nastaje služila samo kao inspiracija.

Na moje pitanje o kakvom je arhitektonskom projektu zapravo riječ, Nika mi govori da je hotel zamišljen kao stare istarske kuće u nizu koje je trebalo smisleno povezati i istovremeno kreirati prirodan i estetski skladan prostor. “Konfiguracija terena znatno je utjecala na koncept, dok je zahtjev investitora pritom bila minimalna intervencija kako bi objekti ostali u što prirodnijem okruženju”.

Ono što je nekako bitno u cijelom procesu i projektu, kako mi govori Nika, bilo je paziti na postojeće rute kojima prolaze stanovnici sela. Naime, glavni put u selu prolazi između novog i starog objekta hotela te objekti zapravo tvore međuprostor kao zonu druženja što je vrlo neobično, ali i simpatično", piše Telegram.

Foto: Telegram

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa