Cappelli u Poreču: Milijunto noćenje premašeno ranije nego lani

0
Ministar ispred hotela Laguna Park
Ministar ispred hotela Laguna Park

Ministar turizma Gari Cappelli boravio je 1. srpnja u radnom posjetu Poreču gdje je obišao nedavno završene investicije u naselju Špadići - novo uređenu gradsku plažu Špadići - Materdaa, te nedavno uređene hotele, Laguna Park Plave lagune i Valamar Collection Marea Suites Valamar Riviere. Ministru je dobrodošlicu zaželio porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima, a zajedno su održali i radni sastanak na temu daljnjih ulaganja u plaže.

Naime Ministarstvo turizma investiralo je u spomenutu gradsku plažu pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Turistička zajednica Grada Poreča milijun i pol kuna. Ukupna vrijednost investicije je 4,3 milijuna kuna + PDV. Prošle godine u ovoj je uvali uređena i plaža Materada sredstvima Grada Poreča, napravljena nova infrastruktura, što uz navedene investicije velikih hotelijerskih tvrtki čini investicijski ciklus vrijedna preko pola milijarde kuna.

-Nakon pet godina završio se dosta veliki investicijski ciklus u ovom dijelu grada, podigla se razina kvalitete i investiralo se što javnog, što privatnog novca, preko pola milijarde kuna. Naravno da smo mi u Poreču, kao uvijek, podigli prvo temeljnu infrastrukturu – izgradili kanalizaciju, plin, ceste, nakon toga smo investirali oko 8 milijuna kuna u plaže u ovoj uvali na čemu se zahvaljujem Ministarstvu turizma i Turističkoj zajednici Grada Poreča koji su sufinancirali uređenje plaže. Tu je i privatni sektor, osim jako velikog broja privatnog smještaja koji imamo na ovom području, tu su i Plava laguna koja je lani rekonstruirala u potpunosti hotel Laguna Prak i Valamar Riviera koja je protekle zime rekonstruirala, odnosno izgradila prvi hotel sa pet zvjezdica u Poreču, Valamar Collection Marea. Na taj način, Podigli smo razinu kvalitete u gradu, ako govorimo oko 100 milijuna noćenja, Poreča sa tri okolne općine, Vrsarom, Funtanom i Tar-Vabrigom činimo gotovo oko 10 posto hrvatskog turizma, kazao je gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić.

-Planirali smo ove godine oko milijardu eura investicija u turizmu i došli smo sada na preko 70 posto toga. Jedna pohvala ide i gradonačelniku Poreča, s kojim sam bio u kontaktu. Istra je jako dobro iskoristila sve fondove za podizanje kvalitete koje daje Ministarstvo turizma, za povećanje kvalitete u infrastrukturi. Istra je predvodnica, javila se sa preko 220 projekta od 1700 koliko smo u zadnje tri godine sufinancirali. Poreč je primjer kako to treba činiti - infrastruktura, hotelski smještaj, podizanje kvalitete ključ je kako to treba funkcionirati, uz ovakve objekte i razmišljanje ne treba se brinuti za srpanjsku rupu. Na razini Hrvatske nema nekih većih balansa za prvih šest mjeseci, držimo ono što smo planirali sad smo na 26 milijuna noćenja ili 3 posto više nego lani i 6,5 milijuna dolazaka i to je dobra stvar. Dobra je stvar što nemamo pad njemačkih turista, već imamo povećanje njemačkih i američkih i britanskih i turista i Hrvatska je prepoznata zbog svoje kvalitete, rekao je ministar Cappelli. 

Grad Poreč ove je godine ranije nego lani premašio broj od milijun noćenja. Na novoj je plaži Špadići-Materda sanirano postojeće sunčalište od betona i škrilje na način da je postavljen novi završni pokrov, izgrađen je dio nogostupa uz glavnu prometnicu, napravljeni „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, plaža je nasipana kamenim oblutcima, dotrajale ograde zamijenjene su novima, postavljena je pametna klupa s wi-fijem, ugrađena dva „pametna“ tuša te kante za razvrstavanje otpada, te napravljen sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa je za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izrađen pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice prilagođena je navedenoj skupini, a na plaži su ugrađene i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom. U zadnjih pet godina Grad Poreč-Parenzo uložio je oko 20 milijuna kuna u uređenje plaža.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa