Novu glavnu tajnicu Vijeća Europe u politiku je uveo Jakovčić

0
Marija Pejčinović Burić (foto: Jutarnji list)
Marija Pejčinović Burić (foto: Jutarnji list)

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Kad najesen stupi na dužnost, postat će naša međunarodno najviše pozicionirana političarka. U redu, moguće je da će nas nepredvidljiv razvoj događaja u međuvremenu demantirati ako iz teških i neizvjesnih pregovora europskih lidera o popunjavanju najviših pozicija u institucijama Europske unije premijer Andrej Plenković izađe kao budući šef Europskog vijeća, potpredsjednik ili čak predsjednik Europske komisije, piše Jutarnji list.

Put Marije Pejčinović Burić (rođene u travnju 1963.) iz roditeljskog doma u Klobuku pokraj Ljubuškog do top-pozicije u Strasbourgu nije bio ni lagan ni tipičan. Njezini roditelji nisu bili pripadnici društvene elite - bili su prosvjetni radnici u provinciji, a svoju karijeru, pogotovo ne na počecima, nipošto ne mora zahvaljivati stranačkoj iskaznici.

Iako je već tada imala magisterij inozemnog sveučilišta i bila čelnica Europskog doma u Zagrebu, vjerojatno prvi odlično plaćen posao bio joj je u Plivi, gdje je koncem devedesetih bila direktorica korporativnih komunikacija.

A onda čini radikalan zaokret u karijeri i top-posao u korporativnom svijetu zamjenjuje sasvim sigurno puno slabije plaćenim poslom u državnoj administraciji.

Prihvaća ponudu Ivana Jakovčića, tadašnjeg šefa IDS-a i ministra europskih integracija u prvoj Vladi Ivice Račana te 2000. godine postaje pomoćnica ministra.

- Mariju sam upoznao još dok je radila u Europskom domu. Odlazio sam slušati njezina izlaganja, zanimale su me europske teme. Da bi onda krajem devedesetih, možda baš 1999. godine, u klubu istarskih studenata u Zagrebu organizirali tribinu o budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji na kojoj je bila i Pejčinović-Burić. To je bilo taman prije promjene vlasti i već sam tada imao ideju kako bih trebao posložiti Ministarstvo europskih integracija. Između ostalih, trebao sam i osobu za komunikaciju s građanima, za poslove PR-a o Europskoj uniji. Tada sam je se sjetio i otišao s njom na razgovor. Tjedan, dva nakon što sam joj ponudio mjesto pomoćnice ministra u Ministarstvu europskih integracija, poručila mi je da pristaje na ponudu. Iako smo se dobro poznavali, Željko Čović, tadašnji šef Plive, poludio je zbog toga što mu ‘otimam’ vrlo važnu i vrijednu osobu u kompaniji. Nakon što je došla u Ministarstvo, ispunila je sva moja očekivanja. Bila je vrlo predana poslu, radišna, nije bilo nikakve dvojbe da je osoba koja shvaća ozbiljno svaki zadatak koji joj daš. Fantastično se uklopila u moj tim. I Neven Mimica koji me naslijedio, nakon što sam se nakon godinu i pol povukao s mjesta ministra, i dandanas tvrdi da je od mene naslijedio vrhunski tim u Ministarstvu europskih integracija - kaže za Nedjeljni Jutarnji Ivan Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa