Miletić i Lerotić na Vijeću europske stranke liberala u Zürichu

0
Boris Miletić i Hans Van Baalen
Boris Miletić i Hans Van Baalen

Predsjednik IDS-a Boris Miletić i predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Lerotić boravili su 28. lipnja u Zürichu, gdje su na poziv predsjednika ALDE Party Hansa Van Baalena sudjelovali na ovogodišnjoj sjednici Vijeća europske stranke liberala (ALDE – Obnovimo Europu).

Predsjednik IDS-a je istaknuo da se na jesen bira nova Komisija i izglasava proračun Europske Unije za razdoblje od 2021.-2027. za koji je važno da bude u skladu s prioritetima ALDE-a. To su, kazao je Miletić,  Europa inovacija, digitalizacija Europe, viša razina očuvanja okoliša i obrazovana Europa.

„Europa za koju se mi u ALDE-u borimo jest prije svega slobodna i uključiva. Tolerancija, sloboda, jednakost i ravnomjeran razvoj  temeljne su vrijednosti za koje se zalažemo. Od toga ne odustajemo, niti smo spremni oko toga učiniti kompromise u pregovorima s ostalim europskim grupacijama“,  naglasio je predsjednik IDS-a.

Naime, prvi put u posljednjih 40 godina pučani i socijaldemokrati nemaju natpolovičnu većinu u Europskom parlamentu. Sa 108 mandata europski su liberali uvjerljivo treća snaga u Europskom parlamentu i odredit će odnos snaga u narednom sazivu.

Predsjednik IDS-a je naglasio da su „europski liberali najveći pobjednici izbora za Europski parlament, na kojima se zapravo glasalo za očuvanje duše Europe. Za Europu građana protiv Europe nacionalista i populista. Građani su nam u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, jasno dali do znanja da nam vjeruju. Mi ih nećemo sigurno razočarati, bit ćemo najglasniji u pružanju otpora svim razbijačima građanskog društva i ideje slobodne i napredne Europe.“  

Predsjednik Kluba mladih IDS-a i član predsjedništva Marin Lerotić naglasio je da je jačanje liberala najbolji odgovor na bujanje nacionalizma i šovinizma na cijelom kontinentu. Predsjednik ALDE Grupe u EP Guy Verhofstadt poručio je da „naša grupa je snažnija nego ikad i ima jedinstvenu priliku oblikovati Europu. Ispred nas je puno posla. Naša misija je obnoviti Europu. Nadahnuti smo za izgradnju slobodne i pravedne Europe".

Delegacija IDS-a iskoristila je posjet Zurichu za bilateralne sastanke s čelnicima europskih liberalnih stranaka, na kojima se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Europi. Miletić i Lerotić ocijenili su izuzetno pozitivnim razgovore s predsjednikom ALDE Stranke Hansom Van Baalenom, s bivšim slovenskim premijerom Mirom Cerarom te s brojnim članovima vodstva ALDE stranke.

Delegacija IDS-a zaključila je posjet na ALDE Councilu poručivši da će IDS kao i u svim ovom godinama nastaviti davati svoj doprinos na međunarodnoj razini, gdje uživa snažnu podršku ključnih liberalnih aktera u Europi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa