Daus u Saboru o problemu bujica:

'Svi pritoci Mirne, Raše i Pazinskog potoka su bujični vodotoci'

0

U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti sudjelovao je i zastupnik IDS-a Emil Daus. Pozdravio je donošenje zakona koji za cilj ima stvoriti preduvjete za kvalitetnije i učinkovitije prikupljanje i obradu potrebnih podataka da bi se spriječile ili bar umanjile neželjene posljedice raznih nepogoda.

U svom govoru ukazao je na veliki problem bujičnih vodotoka u Istri jer su praktički svi pritoci Mirne, Raše i Pazinskog potoka bujični vodotoci. - Dakle, radi se o brdovitom području središnje i sjeverne Istre koje je isprepleteno raznim prirodnim kanalima te manjim i većim potocima i za razliku od nizinskog dijela Hrvatske gdje se može predviđati rast vodostaja na dnevnoj ili višednevnoj bazi, u Istri je to praktički nemoguće, naglasio je Daus.

Dodao je kako to zapravo znači da se tijekom iznenadnih pljuskova u kratkom vremenskom roku, sa svih tih brda spusti toliko velika količina vode koja se pretvara u bujicu i uništava poljoprivredna dobra te javnu i privatnu infrastrukturu.

Ukazao je na činjenicu da je prije više od 100 godina Austro-Ugarska monarhija po istarskim brežuljcima imala izgrađen sustav malih brani, takozvanih brilja koje su već u samim brdima sprječavale odnošenje mulja i kamenja nizvodno te odmah usporavale i brzinu vode, a kako danas sa svom dostupnom mehanizacijom to ne činimo.

Pozvao je da se problematici bujičnih vodotoka u Istri pristupi u sklopu Programa zaštite od štetnih djelovanja voda i ostalih programa zaštite koji postoje, ali na jedan zasebni dorađeni način koji će biti dio cjelokupnog sustava, ali s ugrađenim specifičnostima tog područja jer nije isto kada se problematici vodotoka pristupa na području Karlovca, Podravini, Posavini, Dalmaciji ili Istri.

- Bogatstvo naše zemlje njena je različitost i raznolikost, zbog toga u svakom kraju Hrvatske treba pristupiti drukčije, poštujući posebnosti tog kraja i tek tada ćemo imati posložen sustav koji će funkcionirati u svakom dijelu Hrvatske, a opet biti jedinstven za cijelu zemlju, zaključio je saborski zastupnik IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa