Svečano otvorili izložbu krivotvorina: 'Želimo upozoriti građane'

0

Kako se uvjeriti da li na vašem zidu  visi original Murtića, Price ili Picassa? Kako provjeriti podrijetlo rada kojeg posjedujete? Kako saznati da li je slika koju imate ukradena? Na ta, ali i brojna druga pitanja jučer su se mogli dobiti odgovori u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Naime, ovog ljeta, točnije do 31. kolovoza, građani Pule, ali brojni domaći i strani gosti, moći će u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre razgledati izložbu krivotvorenih umjetnina Muzeja policije ''Ljepota lažnog sjaja''. Ovo je već 15. postav izložbe koja plijeni pozornost kako građana, tako i eminentnih stručnjaka iz područja povijesti umjetnosti, slikarstva, likovnih kritičara i mnogih drugih, a svečanom otvorenju prisustvovali su ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin te brojni policijski službenici i ljubitelji umjetnosti.

Kako je pojasnila voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, izložba krivotvorenih umjetnina ''Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske, ali i naši susjedi u Ljubljani. Sustavno prikupljanje građe započelo je 2009. godine, kada je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju muzeju. Trenutno se zbirka sastoji od sedamdesetak krivotvorina, uglavnom je riječ o uljima na platnu, no ima i nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara, poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.

Osim što se ovom izložbom želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, njenim postavljanjem nastoji se i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina ne bi li postali žrtve prijevare. Naime, kao što je pojasnio načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, prema optimističnim procjenama, najmanje 40 posto umjetnina koje se nalaze u galerijama muzejima i u domovima građana je krivotvoreno. Iako se kod lošijih krivotvorina razlike mogu uočiti goli okom, vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić“.

Upravo zbog postojanja velike tamne brojke, policija mora uložiti više napora kako bi se suzbio ovaj oblik kriminaliteta, ali ne samo kroz represiju. ''Ova izložba odličan je primjer kako policija može djelovati preventivno u cilju zaštite umjetnina. Kako možemo utjecati na svijest građana, odnosno senzibilizirati javnost da su umjetnine dio naše kulture i da ih moramo zaštititi. Osobito mi je drago da danas ovdje u Puli, koja ima bogatu kulturnu baštinu, možemo otvoriti ovakvu izložbu'' rekao je načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin i pozvao sve okupljene da razgledaju izložene radove i uživaju u ljepoti lažnog sjaja. (Foto: PU istarska)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa