Istra i Zadar imaju najveću stopu liječenih ovisnika u Hrvatskoj

2
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je kako su korisnici droga u Hrvatskoj sve stariji te da najviše konzumiraju marihuanu, kokain i amfetamine, dok najveću stopu osoba liječenih zbog zlouporabe droga imaju Zadarska i Istarska županija, piše Index.hr.

"Stanje u Europi, koja je postala vodeće tržište za heroin i kokain, reflektira se i na područje Hrvatske. Imamo porast konzumacije kokaina, amfetamina, odnosno ecstasyja i marihuane, koja je sveprisutna budući da 70 posto svih zapljena otpada na marihuanu", rekao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković, na konferenciji za medije u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. 

Međunarodni dan protiv zlouporabe droga obilježava se od 1987. godine, čime je UN želio upozoriti na problem zlouporabe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata u prevenciju na globalnoj i nacionalnoj razini.

Ilustracija: Index.hr

Petković je istaknuo kako je potrebno raditi na prevenciji te da blagonaklon stav prema drogama vodi do većeg prihvaćanja konzumacije droga, što uvjetuje rast potražnje, a zatim i rast ponude. Dodao je da "biznis" vezan uz drogu donosi dobru zaradu pa se svi trude biti prisutni na tržištu, što dovodi do rasta proizvodnje kokaina, heroina i kanabisa. 

Nije rasla cijena kokaina, dnevno se u Zagrebu potroši tri puta više kokaina nego prije pet godina

Zanimljivim je istaknuo podatak da je "kvaliteta" kokaina postala bolja, dok je cijena ostala ista. Opsežna analiza otpadnih voda iz 73 grada iz 20 EU zemalja pokazala je da se na području Zagreba dnevno "potroši" skoro tri puta više kokaina nego prije pet godina, iako je i dalje ispod europskog prosjeka. Također, Zagreb je među prvih dvadesetak gradova kada je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina i ecstasyja. 

Također je istaknuo kako su nove droge, poput sintetskih kanabinoida i fentanila, 2014. i 2015. godine "uvele pomutnju" u tržište drogama kada su se u Europi na tjednoj bazi mogle pronaći dvije nove psihoaktivne tvari. Tada je došlo i do porasta takozvanih smart shopova i internetskog tržišta, gdje su se takve supstance prodavale legalno, piše Index.hr.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa